Pretraga

Donosimo kratki vodič: Što sve trebate znati ako upisujete studij u inozemstvu?

A- A+

Sve više mladih odlučuje se na studiranje izvan Hrvatske. Zahvaljujući članstvu u Europskoj uniji, građani EU-a imaju pravo na studij na bilo kojem sveučilištu u zemljama članicama uz iste uvjete kao i državljani države u kojoj želite studirati. Međutim, uvjeti za upis u pojedinim državama i na pojedinim sveučilištima znatno se razlikuju. Važno je napomenuti i kako prijave za određene studije u inozemstvu počinju puno ranije nego što je to slučaj u Hrvatskoj kada maturanti polože državnu maturu i tek nakon toga upisuju fakultet. U ovom tekstu pronaći ćete osnovne stvari koje morate znati ako želite upisati studij u inozemstvu.

globus u pozadini veliki, mali lobus sa studnetskom kapicom na kovanicama

Foto: Canva

Ako vam je želja jednog dana upisati studij u inozemstvu, onda se morate krenuti pripremati već tijekom srednje škole i to ne kada upišete četvrti razred. Pripreme za upis inozemnog studija u nekim slučajevima kreću dvije godine ranije te sadrže istraživanje samog studija u zemlji u kojoj želite studirati, koji su vam sve dokumenti potrebni, morate li položiti neke testove pored mature, poput jezičnog testa i/ili prijemnog ispita, kao i dokumentaciju vezano uz zdravstveno osiguranje, prebivalište ili boravište te ostala studentska prava.

Zahvaljujući članstvu u Europskoj uniji, građani EU-a imaju pravo na studij na bilo kojem sveučilištu u zemljama članicama uz iste uvjete kao i državljani države u kojoj želite studirati. Međutim, uvjeti za upis u pojedinim državama i na pojedinim sveučilištima znatno se razlikuju. U ovom tekstu navest ćemo osnovne stvari koje morate znati ako planirate upisati studij u inozemstvu.

Kada i kako se krenuti pripremati?

Ovisno o tome u kojoj zemlji upisujete studij, važno je da se informirate kada na željenom studiju kreću prijave kako biste se mogli na vrijeme krenuti pripremati. U našem podcastu smo 2023. ugostili dvoje maturanata koji su upisali studij u SAD-u te su detaljno objasnili što su sve morali raditi kako bi upali na američki studij. Cijeli podcast možete poslušati na našem YouTube kanalu ili u videu ispod.

Kako smo već naglasili, prijave na inozemna sveučilišta kreću ranije nego u Hrvatskoj kada se to odrađuje u četvrtom razredu srednje nakon položene državne mature. Tako se za neke studije valja krenuti pripremati krajem drugog ili početkom trećeg razreda srednje škole. Kako biste najlakše saznali što je sve potrebno napraviti za pripremu željenog studija u inozemstvu, a da je ta zemlja članica EU-a, posjetite ovu stranicu na kojoj možete odabrati zemlju u kojoj želite studirati te će vam se izlistati sve važne informacije oko studiranja u toj zemlji.

Izdvojeni članak
naslovna podcast maturanti srednja hr

Maturanti Mei i Goran već su upisali prestižna američka sveučilišta: ‘Ne treba biti ultra pametan’

Potrebna dokumentacija za fakultet

Potrebna dokumentacija ponovno ovisi o tome u kojoj zemlji upisujete studij. Tako će vam od potrebne dokumentacije možda zatrebati prijepis ocjena, svjedodžbe kao i svjedodžba nakon što položite maturu, motivacijsko pismo, esej i/ili preporuku nastavnika. Neki fakulteti imaju i prijemne ispite, a uvjet za upis može biti i poznavanje jezika države, stoga se u nekim državama članicama EU-a može zatražiti da pristupite ispitu poznavanja jezika. Ako želite studirati izvan EU-a, imajte na umu da ćete morati vaditi studentsku vizu. Također, nemojte smetnuti s uma da ćete neku administraciju morati riješiti i kada upišete studij u inozemstvu, a to ponovno ovisi o tome koji ste studij upisali.

Izdvojeni članak

Kako je otići na Erasmus u Brno i Bratislavu? ‘Profesori su zainteresiraniji za suradnju sa studentima’

Dokumentacija koju morate riješiti prije nego se odete na studij u inozemstvo

Kada upišete studij u inozemstvu, morat ćete srediti i dokumentaciju koja nije vezana za studiranje, već za život u drugoj zemlji. Jedna od bitnijih stvari je promjena boravišta i prijava istog u drugoj zemlji zbog studija. Uz to, ako ste u drugu državu članicu EU-a došli radi studija, morate imati sveobuhvatno zdravstveno osiguranje u državi članici u koju odlazite na studij.

Upravo se oko zdravstvenog osiguranja ove godine dogodila jedna situacija studentima iz Hrvatske. Naime, studenti koji studiraju izvan Hrvatske i odjavljuju prebivalište, stalni boravak, dugotrajno boravište ili privremeni odlazak iz Republike Hrvatske te samim time ostaju bez obveznog zdravstvenog osiguranja koje im je u Hrvatskoj pokriveno dokle god imaju status redovnog studenta. Sukladno tome, moguće je da će studenti koji studiraju u nekoj drugoj zemlji EU sami morati snositi troškove zdravstvenog osiguranja i to u zemlji domaćinu, odnosno u zemlju u kojoj studiraju. Više o zdravstvenom osiguranju prilikom studiranja u inozemstvu možete pročitati na ovoj poveznici.

Izdvojeni članak

Upisali ste redovni studij u EU? Po novom zakonu možete ostati bez zdravstvenog osiguranja u Hrvatskoj

Financiranje studiranja u državama članica EU-a

Kao građanin EU-a koji studira na sveučilištu u drugoj državi članici EU-a niste dužni plaćati veću školarinu i imate pravo na ista bespovratna sredstva za pokrivanje troškova školarine kao i državljani te države. Ipak, sveučilišne školarine u znatno se razlikuju od zemlje do zemlje. U nekim je državama članicama pristup visokom obrazovanju besplatan, dok je u drugima dosta skup. Financijska pomoć u obliku stipendija, bespovratnih sredstava i zajmova ovisi o različitim kriterijima, a više o tome možete pronaći na ovoj poveznici.Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem