Pretraga

Citati koji se lažno pripisuju pojedinim slavnim ličnostima

A- A+

U poplavi podataka svake vrste, koje u vremenu interneta dođu s jednog kraja planete na drugi u svega par trenutaka, pojavljuje se niz potpuno netočnih i krivih informacija. Među njima su i citati, koji se nerijetko pripisuju slavnim ličnostima, bez ikakvog utemeljenja u istini. ‘Dođu tako ponekad vremena kada pametan zašuti, budala progovori, a fukara se obogati’, poznata je izreka koja se povezuje s Ivom Andrićem, no on je nikada nije izrekao niti napisao. U tekstu donosimo i neke druge sporne citate.

Slavnim povijesnim ličnostima ponekad se pripisuje dugačak repertoar izjava, koje oni zapravo nikada nisu izrekli. Iz krive interpretacije, više puta izrečene laži koja je postala istinom, kao i želje da se pojedinim riječima dade na relevantnosti uz pomoć cijenjenog mislioca, nastaju takve dezinformacije. Portal Blic, donosi neke od poznatih svjetskih citata, nikada izrečenih od strane osoba kojima se prepisuju.

Izdvojeni članak

Prošlogodišnji citati iz popularnih serija koje ćemo dugo pamtiti

Ivo Andrić i Znakovi pokraj puta 

Bilješke jedinog književnog Nobelovca s ovih prostora Ive Andrića, iz knjige Znakovi pokraj puta, mnogima su poslužile kao svojevrsni putokaz kroz život.

No, često se sa spomenutom knjigom povezuje i jedan, koji prema riječima Andrićeva biografkinje Žanete Đukić Perišić, nigdje nije napisan. Radi se o misli ‘Dođu tako ponekad vremena kada pametan zašuti, budala progovori, a fukara se obogati’.

‘Piši kao što govoriš, čitaj kako je napisano’ jedan je od osnovnih postulata srpskog jezika, a ujedno i veliki razlikovni element, između hrvatskog i jezika naših istočnih susjeda.

Tradicionalno se povezuje sa srpskim jezičnim reformatorom Vukom Stefanovićem Karađićem. Međutim navedeni izvor pojašnjava, kako je princip izmislio njemački gramatičar Johann Cristoph Adelung.

Izdvojeni članak

Studentska udruga Citati, pokrenula istoimeni web site

Marija Antoaneta i Galileo Galilei 

Inače ovi primjeri, kao i sljedeći koje ćemo navesti svjedoče o tome kako se nekim povijesnim ‘istinama’ itekako može i treba preispitivati istinitost, a s druge strane se kroz to otkriva i moćno polje manipulacije masama.

‘Ako nemaju kruha, nek’ jedu kolače’, rečenica je koju Marija Antoneta nikada nije izgovorila.

‘Ipak se kreće’, rečenica je koju je prema nekim navodima na presudi izgovorio Galileo Galilej. Ipak ne postoji nijedan valjan dokaz da su to zbilja njegove riječi.

‘Sviraj to ponovo, Sam’. Glumcu Humphreyu Bogartu pripisvala se ovu rečenica u filmu ‘Casablanca’. No izrekla ju je njegova partnerica Ingrid Bergman.