Pretraga

Domaća lektira koja je pred nekoliko godina maturantima zadala neviđene muke ovih dana slavi 450. rođendan

A- A+

‘Ribanje i ribarsko prigovaranje’ Petra Hektorovića jedno je od najznačajnijih i najstarijih tiskanih djela hrvatske književnosti. Malo tko za njega nije čuo, budući da je taj epski spjev dio nastavnog plana i programa za Hrvatski jezik, a pred šest godina jedno je pitanje iz tog djela na maturi izazvalo velike muke maturantima. Upravo ove godine prvo tiskano izdanje ‘Ribanja i ribarskog prigovaranja’ slavi svoj 450 rođendan.

Foto: pixabay

U siječnju davne 1556. godine Petar Hektorović dovršio je posljednje stranice epskog spjeva ‘Ribanje i ribarsko prigovaranje’, a prvo izdanje objavljeno je 1568. godine u Veneciji.

Na maturi 2012. djelo je zadalo muke maturantima

Izdvojeni članak

Poznata književnica i profesorica pojašnjava zašto se na maturi iz Hrvatskog uopće ne bi trebao pisati esej

U ovom djelu, autor opisuje svoj trodnevni put od Hvara do Brača i Šolte. Putovao je s hvarskim ribarima pa se s opisima prepleću narativni dijelovi u kojima se pripovijeda o događajima na putu, kao i ribarska prigovaranja, dijalozi i razgovori koje su suputnici vodili.

Kao što smo spomenuli, upravo je ovaj spjev jedno od ključnih djela domaće književnosti koje je dio nastavnog plana i programa za Hrvatski jezik. Je li među učenicima omiljen ili ne nećemo polemizirati, ali valja napomenuti kako je na maturi iz Hrvatskog 2012. maturantima ovo djelo zadalo neviđene muke.

Naime, bio je zadan ulomak iz dok spjeva, a jedno od pitanja bilo je koliko je osoba ukupno bilo na brodu. Iako su odgovori bili ponuđeni, među maturantima je to pitanje pokrenulo velike diskusije. Odgovor je, dakako, troje. Na brodu su se, uz Hektorovića nalazili još i ribari Paskoje Debelja i Nikola Zet.

‘Ribanje’ stiže i na filmska platna

Izdvojeni članak

Poznata hrvatska književnica objasnila koja bi djela trebalo dodati na popis lektire da bi učenicima bila draža

Teško da je Hektorović mogao zamisliti da će se upravo o ovom djelu govoriti u dalekoj budućnosti, 2018., a kamoli slaviti 450. rođendan prvoga izdanja. Fešta se tim povodom na Hvaru, točnije u tamošnjem Starom Gradu gdje je djelo i nastalo, a odakle su tri putnika i isplovila na putovanje koje se u djelu opisuje.

Proslava 450. rođendana ‘Ribanja i ribarskog prigovaranja’ kreće u petak, 8. lipnja u 21 sat, u Tvrdalju s događajem pod nazivom ‘Večer renesansne poezije i glazbe – od pravog ljepše’. U subotu, od 9 do 13 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Stari Grad održat će se razgovor ‘Prigovaranje o ribarenju’, a čija će tema biti upravo Hektorović i njegovo djelo. Isti dan, s početkom u 21 sat, na Ribnjaku u Tvrdalju održat će se predstava ‘Ribanje i ribarsko prigovaranje’, a u nedjelju će se u isto vrijeme i na istom mjestu održati koncert Faroskih kantadura ‘Bugarite i pojte’.

‘Ribanje i ribarsko prigovaranje’ uskoro neće ostati samo slovo na papiru i lektira koju tek nekolicina uživljeno čita, već bi trebalo stići i na filmsko platno. Naime, scenaristu i redatelju Milanu Trencu Hrvatski audiovizualni centar u 2017. dodijelio je tri milijuna kuna za baš za snimanje filma ‘Ribanje i ribarsko prigovaranje’. Trenc je inače poznat i kao autor slikovnice ‘Noć u muzeju’, prema kojoj je snimljen i istoimeni holivudski blockbuster.

– Premda bi adaptacija kapitalnog djela hrvatske književnosti sama po sebi zaslužila potporu, autor se ni na koji način ne ‘šverca’ iza takvog pothvata; scenariju prethodi obiman istraživački rad te pomne pripreme koje, uz ostalo, obuhvaćaju i pregled lokacija te vizualnu razradu sa snimateljem. Projekt je svakako važan za hrvatsku kulturu. Vrlo je izvjestan njegov festivalski život, posebice u krugu mediteranskih zemalja koje dijele sličnu tradiciju. Logline filma upravo je neodoljiv: autor holivudskog blockbustera ‘Noć u muzeju’ ekranizira jedno od prvih djela hrvatske književnosti, stoji u obrazloženju HAVC-a.