Pretraga

Ovo je 4 razloga zašto se uvijek volimo vratiti na Tam Tam Music Festival

A- A+

Prije nešto više od tjedan dana završio je još jedan Tam Tam Music Festival, i to u svom 10. izdanju. Proveli smo tamo svih 9 dana, što je bilo i puno i malo, ali sasvim dovoljno da ustvrdimo kako se radi o jednom od najboljih domaćih festivala. Sakupili smo dojmove, a sad vam donosimo 4 razloga zašto se radi o festivalu kojem se uvijek rado vraćamo!

Ove godine održalo se 10. izdanje Tam Tam Music Festivala | foto: Marita Bulimbašić, Tam Tam Music festival

Tam Tam Festival ove godine se održao u svom jubilarnom 10. izdanju. Lokacija je tradicionalno bilo malo mjesto Sućuraj na otoku Hvaru, a u sklopu festivala otvoren je bio kamp za posjetitelje u blizini plaže Česminica. Bili smo tamo i osjetili vibe festivala, a sad ćemo vam kroz četiri točke pokušati dočarati ono što smo ove godine vidjeli i osjetili te zašto se baš ovom festivalu uvijek volimo vratiti.

Najbolje od regionalne indie glazbe

Kad smo najavljivali festival, rekli smo kako se radi o jednom od najboljih festivala indie glazbe i kulture na ovim prostorima. Malo je reći da nas je ovogodišnji lineup oduševio, s novim, ali i dobro poznatim imenima poput Revirgin, Čuvarkuće, Žive Vode, nemanje, Sare Renar, Nemečeka, KOIKOI, Lelee, Truth#Tribe, Jeboton ansambl, Eine i ostalih. Sveukupno preko 20 izvođača ove je godine sviralo, a sviralo se u kampu festivala, na ulicama Sućurja, ispred škole u Sućurju, na stadionu, i specijalno ove godine – na brodu – ta čast je pripala Jeboton ansamblu. Budući da su upravo koncerti okosnica ovog festivala, oni su bili i česta tema razgovora – ovdje je gitarist bio brutalan, ona cura roka taj sintić, ovi zvuče toliko jedinstveno itd. Osim službenih koncerata, često su se glazbenici i ostali posjetitelji povezivali kroz razne improvizacije i jamove, stvarajući tako potencijalna nova glazbena prijateljstva i suradnje. Na kraju, sve što smo čuli i doživjeli, a i što smo vidjeli na licima ostalih posjetitelja, potvrđuje nam da se doista radi o festivalu koji okuplja najzanimljivije indie bendove s naših prostora, ali i šire.

Hrpa zanimljivih radionica

Osim koncerata, velik dio festivala su radionice koje su se svakodnevno održavale. Organizatori festivala potrudili su se okupiti stručnjake iz različitih zanimljivih područja koji su svoje vještine dijelili s posjetiteljima. Tako smo ove godine sudjelovali na radionicama freedivinga, izrade keramike, radionica sitotiska i izrade bedževa, yoga satovi, radionica ljekovitog bilja, tradicijskog pjevanja. Zbog toga, mnogi su posjetitelji doma ponijeli jedinstvene suvenire s festivala, poput keramičkih posuda, tegli i kipića s radionice, majica i platnenih torbi s printom, hidrolatima ružmarina i ostalim pripravcima od ljekovitog bilja, ali i sa znanjem starih tradicionalnih i nešto novijih pjesama. Ove radionice su svojevrsno okupljalište različitih ljudi sa zajedničkim interesom i željom za učenjem, s kojih su brojni otišli obogaćeni novim znanjima i zanimljivim iskustvima.

Uvijek nešto novo i bolje nego prije

Možda najveća novost ovogodišnjeg izdanja festivala Tam Tam svakako je i kuhinja koja se ove godine podigla na novu razinu, zahvaljujući ekipi iz Zelenog Vaala. Oni su pripremali doručak, ručak i večeru, koju su posjetitelji mogli kupiti po vrlo pristupačnim cijenama. U ponudi su bila samo veganska jela, što je u duhu čitavog festivala, a svaki dan se moglo pojesti i nešto ‘na žlicu’. Uz to, kuhinja je radila i na lokacijama gdje su se održavali koncerti, tako da su posjetitelji mogli uloviti i dobar veganski burger u kasne noćne sate.

Velika novost koju vrijedi spomenuti je svakako i novi sanitarni čvor u kampu. Tradicionalni ToiToi ove su godine zamijenili pravi toaleti, specijalno napravljeni upravo za festival. Posjetitelji festivala općenito, pogotovo onih koji se održavaju na lokacijama koje se inače ne koriste, svjesni su kako dobar tuš i toalet zlata vrijede, pogotovo kada u kampu provodite više od tjedan dana. Zato je ova novost razveselila brojne, a zbog toga je i kamp postao samodostatan – nisi se imao potrebu pomaknuti iz njega cijeli dan.

 

Atmosfera za poželjeti

Tam Tam Festival je više od glazbenog festivala. Zahvaljujući samoj lokaciji, na nekoliko minuta šetnje od kampa nalaze se prekrasne plaže s čistim morem na kojima smo provodili nekad i čitave dane, a mjesto Sućuraj ima nekoliko posebnih mjesta za popiti kavu (ako si je već nismo sami skuhali u kampu) i pojesti jako dobru pizzu. No, najveći doprinos ovoj atmosferi daju ljudi, sami posjetitelji festivala, ali i svi uključeni u organizaciju – na festivalu vlada jedna posebna obiteljska atmosfera. Ako nešto izgubite, sigurno će to nešto pronaći put do vas natrag, ako trebate pomoć jer vam auto neće upaliti, uvijek ćete doći do klema u manje od pet minuta, ako stanete na ježa na plaži, pronaći će se neki samouki doktor koji će vam olakšati vaše probleme. Posebnost festivala je i to što su brojni dugogodišnji posjetitelji festivala uključili i svoje obitelji, tako da je u kampu bilo i djece koja su se slobodno kretala i povezivala s drugim gostima, umjetnicima i glazbenicima festivala. Zbog svega toga, festival odiše jednom posebnom atmosferom, koja je možda i najveći razlog zašto se upravo ovom festivalu vraćamo svake godine.