Pretraga

Dopustite da diše: O koži je bitno brinuti i kada izgleda dobro, donosimo nekoliko savjeta za njegu

A- A+

Najveći organ koji imamo jest koža. Koža je ta koja je u neposrednom kontaktu s vanjskim svijetom, ona je ta koja nas drži na okupu, ona je ta koja najviše nastrada. Ali, koliko često se sjetite brinuti o njoj? Vjerojatno samo onda kada se dogodi nešto zbog čega izgleda loše.

foto: Pexels; Anna Tarazevich

Živimo u društvu u kojem je izgled na prvom mjestu. Koliko god sami sebe uvjeravali da je naše ‘moderno’ društvo naprednije, nije. I dalje je izgled glavna motivacija za sve, samo što sada na neke zdravije načine dolazimo do željenog izgleda. Umjesto izgladnjivanja, idemo u teretanu.

Nažalost, takav pristup stvarima ne garantira da ćete se osjećati dobro. Uvijek možete izgledati još bolje, uvijek možete sebe gurnuti korak dalje, jer nikad nećete postići ono savršenstvo koje ste zamislili u svojoj glavi. Zato je bitno, na prvo mjesto staviti zdravlje. Vježbajte zato što želite biti zdravi. Jedite dobro, kako biste bili zdravi. Unosite dnevno dvije litre vode, kako biste bili zdravi.

Ako krenete tako razmišljati, na dobrom ste putu da izgledate dobro. Zato što samo kada ste dobrog zdravlja, možete i izgledati dobro – fizički izgled je samo odraz vašeg zdravlja. Pa tako i kada je u pitanju koža. Kao i inače, o koži krenemo razmišljati tek kada se dogodi nešto zbog čega izgleda loše.

Izdvojeni članak

Ne treba čuvati samo kožu, već i oči: Evo zašto morate nositi kvalitetne cvike!

Odličan je primjer ono što se dogodi ljeti. Koliko puta vam se dogodilo da ste rekli ‘ma ja ti ne izgorim’, zatim se sunčali i pocrvenjeli kao rak? Nakon toga ste se mazali sa sedamsto različitih krema, u nadi da će opekline se smiriti i da će se koža ubrzo vratiti ‘u normalu’. A mogli ste lagano izbjeći taj problem, samo da ste se na početku namazali.

Tako nekako otprilike funkcionira sve u životu, samo što se kasno sjetimo ići za time. Zato, danas vas mi upozoravamo – počnite brinuti o svojoj koži! Ne brinite, zaista vas neće koštati previše vremena, a ni živaca. Samo ćete se osjećati još i bolje nakon svega, pogotovo kada počnete vidjeti rezultate. Ali, kako brinuti?

Kreme

Naravno, morate se početi mackati. Možda mislite da vašoj koži to ne treba, ali vjerujte nam – treba vam. Ako vam koža izgleda dobro, a ni ne brinete pretjerano o njoj, zamislite kako bi dobro izgledala kada biste ju tu i tamo nahranili? Zaista, ne možete pogriješiti. Bitno je samo da pri odabiru proizvoda birate one koji odgovaraju vašem tipu kože.

Kada se napokon odlučite na ovaj korak, pobrinite se da imate tri stvari: gel za čišćenje lica, kremu (dnevnu i noćnu) te kremu s faktorom, pa čak i kad se ne idete sunčati. Ta tri proizvoda bi vam trebala biti dovoljna za početak, a kasnije ćete vidjeti hoće li biti potrebno još nešto dodati. U svakom slučaju, bez njih ne možete!

Hrana

Kada je u pitanju koža, zaista je jako bitno ne samo što nanosite na nju, već i ono što dolazi iznutra. Ako svaki dan jedete čips i čokoladu, velike su šanse da vam koža neće izgledati dobro. Štoviše, ako vam koža izgleda dobro u tim uvjetima, moguće je da imate neke druge probleme, zbog kojih biste se trebali isto zabrinuti.

Potrudite se jesti hranu koja nije puna šećera, a nije loša ideja niti izbjegavati mliječne proizvode. Kada su oni u pitanju, nekima više ili manje smetaju, ali svakako ne pomažu pretjerano u cijeloj situaciji.

Voda

I za kraj – nemojte zaboraviti piti vodu! Voda je zaista najbitnija u cijeloj ovoj priči. Da, znamo da je voda već toliko isforsirana kao rješenje za sve, ali nekad to zaista i je. Voda će vam pomoći da vam koža ne bude dehidrirana i suha, već da uvijek zadrži onu prirodnu elastičnost.