Pretraga

Dvije tinejdžerice otkrile asteroid koji se kreće prema Zemlji: ‘Doma nemam ni TV kako bih se fokusirala na učenje’

A- A+

Dvije tinejdžerice iz Indije otkrile su asteroid koji se kreće prema Zemlji i naš planet trebao bi zaobići za otprilike milijun godina. To nebesko tijelo kojemu će same moći dati ime, otkrile su uz pomoć slika s teleskopa Sveučilišta u Havajima.

Ilustracija, Unsplash

Prema pisanju Reutersa, pregledavajući slike s teleskopa na Sveučilištu u Havajima, dvije 14-godišnjakinje iz Indije otkrile su asteroid koji bi Zemlju trebao zaobići za otprilike milijun godina. Asteroid se trenutno nalazi u blizini Marsa, vijest je to koju su priopćili s privatnog indijskog instituta na kojemu su dvije tinejdžerice pohađale obuku.

Izdvojeni članak

Pet činjenica koje morate znati o prvoj fotografiji crne rupe ikada

– Veseli me što ćemo imati priliku imenovati asteroid, rekla je Vaidehi Vekariya, prenosi Reuters, koja dodaje kako u budućnosti želi postati astronautkinja.

Ovaj asteroid trenutno nosi naziv HLV2514, a pravo ime mogao bi dobiti tek kada NASA potvrdi njegovu orbitu.

– Doma čak nemam niti TV kako bih se fokusirala na učenje, rekla je pak druga učenica, Radhika Lakhani, prenosi Reuters.

Asteroidi i kometi potencijala su prijetnja Zemlji, a znanstvenici otkrivaju na tisuće njih godišnje. U 2013. asteroid teži od Eiffelova tornja eksplodirao je iznad središnje Rusije, uslijed čega je ozlijeđeno preko tisuću ljudi.

Dvije tinejdžerice koje potječu iz grada Surata na zapadu Indije, otkrile su asteroid u sklopu kampanje inicirane od strane instituta SPACE Indija i građanske organizacije International Astronomical Search Collaboration (IASC). Prilikom ovog otkrića, do kojeg su došle u lipnju,  koristile specijalizirani softver za analizu slika snimljenih teleskopom Pan-STARRS na Havajima.

Copy link
Powered by Social Snap