Pretraga

Ekološki prihvatljivo: Evo zašto biste trebali početi koristiti kruti šampon za kosu

A- A+

Vjerojatno ste primijetili da se posljednjih mjeseci u dućanima pojavljuje sve više i više proizvoda iz jedne nove kategorije: sapuni za kosu. Naravno, ne mislimo na tekuće šampone koje koristimo pod normalno, već na one krute sapune – one na koje smo navikli koristiti za pranje ruku.

Foto: Pexels; Meruyert Gonullu

Ako nas je posljednjih godina ičemu naučilo, onda je to da su klimatske promjene stvarne, kao i globalno zatopljenje. Posljednjih dana smo upravo tome svjedočili. Ili se vi možda sjećate da je inače bilo normalno da već krajem lipnja temperature dosežu vrtoglavih četrdeset stupnjeva? Ne, nešto se mijenja.

Situacija se mijenja i vrlo vjerojatno neće biti dobro po nas (kao što nije ni sada). I čini li se da je prekasno za napraviti neke bitne razlike? Da. Znači li to da trebamo odustati? Apsolutno ne. Samo zato što je nekakva šteta već napravljena, ne znači da trebamo sve prepustiti slučaju i nadati se najboljem, ili možda dodatno pogoršavati situaciju.

Svatko od nas na dnevnoj razini proizvede ogromne količine plastike, koja zatim radi probleme. Iako se na prvu čini da nisu u pitanju velike količine, jesu. Zato što su svaka boca i svaka slamka bitne. Na primjer, ogromna je razlika to što sada kafići poslužuju pića s papirnatim slamkama, u odnosu na one plastične. A minimalna razlika.

Potaknuti upravo tim trendom, ljudi pokušavaju izbaciti plastiku iz svojeg života, koliko je to već moguće. Kada gledate proizvode koje koristite za osobnu higijenu, vjerojatno možete primijetiti da je sve puno plastike, odnosno da je plastika puna vaših proizvoda. Gel za tuširanje, šampon, regenerator i maska za kosu, krema za lice dnevna te krema za lice noćna, gel za umivanje, i tako u nedogled.

Trenutno postoji nekoliko proizvoda koje je moguće dobiti u alternativnom, ekološki prihvatljivom obliku, pa su to odnedavno postali šamponi za kosu, odnosno sapuni. Nije u pitanju ustvari neka novost, jer kruti sapuni za kosu postoje već dugi niz godina, ali je u pitanju trend koji je sada zainteresirao velike tvrtke.

Kruti sapuni za kosu se koriste isto kao i obični šamponi, samo što sada morate sapun malo smočiti i zapjeniti u rukama (ili na kosi). Ustvari su pozitivne strane one koje prevladavaju, a o kojima je točno riječ piše i The Mix.

Izdvojeni članak

Ekološki prihvatljivo ne znači skupo: 5 besplatnih načina za poboljšati stvari

Veća koncentracija proizvoda

Jeste li primijetili da kada perete kosu, kako biste ju uspjeli zapjeniti, potrebno je dodati jako puno vode? Prvo morate dobro namočiti kosu, pa onda dodati šampon, pa onda još malo namočiti, i tako u krug. I naravno, voda je sadržana već u samome šamponu, kako bi isti mogao biti tekući.

U krutom izdanju nema toliko vode pa su samim time i sastojci jači, odnosno intenzivniji. Bilo da se borite s time da vam je kosa beživotna, suha ili masna, upravo ćete u krutom sapunu pronaći odgovor na vaše probleme. I ne, neće vam se kosa stalno mastiti, iako je moguće da ćete morati proći kroz period prilagodbe, u kojem vam kosa neće biti najljepša.

Vijek korištenja

Koliko često kupujete šampon za kosu? To svakako ovisi o tome koliko često perete kosu i koliko vam je dugačka, no jedna stvar je sigurna – kada biste koristili kruti sapun, primijetili biste drastično smanjenje vaših troškova. Istina, kruti sapuni su nešto skuplji od običnih šampona, ali na kraju krajeva vam se zaista isplati.

Osim što štedite Majku prirodu tako što ju čuvate od nepotrebne plastike, štitite i svoj novčanik koji će sasvim sigurno pozdraviti ovu uštedu. Kako bi što dulje trajao, pripazite na to kako ga spremate. Nemojte ga ostaviti nakon korištenja na nekom mjestu gdje se skuplja voda, već pustite  da se osuši, a zatim ga pospremite na suho mjesto.

Praktičnost

Glavna prednost je ta što su kruti sapuni takvi da im nije potrebna plastika, koju pokušavamo izbjeći na veliko. Ali, odmah negdje iza toga na listi prioriteta se nalazi i praktičnost. Pokušajte se samo sjetiti koliko puta vam se dogodilo da vam se razlio šampon po vrećici ili po torbi? Ili još gore, po koferu kad ste putovali?

S krutim sapunima više ne morate brinuti oko takvih situacija, zato što jedino morate paziti na to da ne dođu u kontakt s vodom – osim toga, možete ih nositi gdje god i kad god. Vidjet ćete, idealni su za putovanja.