Pretraga

Epizoda vam sigurno neće ponestati: Pet serija koje se prikazuju dulje od desetljeća

A- A+

U svijetu kada sve mora brzo i ekspresno, isto se prenijelo i na televiziju. Serije sada imaju tek nekoliko epizoda, a pronaći jednu s više od pet sezona je gotovo pa nemoguće. Užurbano je sve, pa i gledanje serija – no postoje i dalje one serije koje traju godinama.

Foto: Victoria Heath; Unsplash

Pronaći kvalitetnu seriju više nije toliki zadatak. Ovih dana se više snimaju serije negoli filmovi, zato što je to postao idealan format za moderno doba – serija koju je moguće pogledati u jednome danu. Idealne su one koje imaju dovoljno sezona da ju možete gledati cijeli tjedan, no tome i dalje ne odgovaraju stari formati serija.

Stare serije su bile zamišljene tako da po sezoni imaju dvadesetak epizoda i da imaju što više sezona. Kada kažemo što više sezona, ne mislimo pet ili šest, već govorimo o serijama koje se prikazuju skoro dvadeset godina. Sezona za sezonom, epizoda za epizodom. I na neku foru, i dalje je riječ o serijama koje ljudi rado gledaju, iako toliko dugo traju.

Takve serije daju puno više prilika samim likovima – mogu se razviti. Puno je teže imati kvalitetno razvijanje lika kroz tri sezone, negoli kroz njih petnaest. Može se dogoditi i da netko zaluta u neku lošu fazu, ali i dalje se uspije vratiti na pravi put. I baš zato volimo serije koje imaju milijun epizoda. Donosimo izbor najboljih!

Izdvojeni članak
tv televizor televizija

Izašao trailer četvrte sezone Sluškinjine priče: Serija je to koja je osvojila milijune gledatelja diljem svijeta

Uvod u anatomiju

Serija koja je trenutno u svojoj sedamnaestoj sezoni, apsolutni je hit. Prate ju i dalje svi koji su ju počeli gledati davne 2003. godine, ali i nove generacije koje su negdje slučajno nabasale na stare epizode. Serija se i dalje prikazuje baš na televiziji, i to dobrim starim tempom – epizoda jednom tjedno.

Serija prati život Meredith Grey (Ellen Pompeo), izvanredne doktorice, koja uz talent za medicinu, ima i talent za probleme. Njezin život su obilježile tragedije, ali i velika ljubavna priča, kao i prijateljstvo iz snova. Kako serija napreduje, tako se sve više pažnje posvećuje i sporednim likovima – njezinoj obitelji i prijateljima.

NCIS

Kriminalističke serije su nekada davno bile najveći hit na televiziji. Danas to ne uživa toliku popularnost, ali nekada davno je većina termina bila rezervirana za ovakve serije. Većina ih nije opstala, ali zato ova je. I to puno govori o kvaliteti ove serije, koja je trenutno u svojoj osamnaestoj sezoni!

Fokus je na glavnim likovima, agentima američke agencije NCIS. Tim koji je prošao već nekoliko promjena u postavi, uvijek vodi jedan i jedini – Leroy Jethro Gibbs (Mark Harmon). Povučen i opasan, sve o njegovom liku vam govori činjenica da svoje bitne razgovore održava u liftu. Dinamika likova je takva da na trenutak zaboravite da gledate kriminalističku seriju, sve je toliko opušteno i pozitivno. Većinu vremena.

Hitna služba

Na ovom popisu se morala naći možda i najpoznatija serija posvećena doktorima. Zahvaljujući njoj su se proslavili George Clooney, Anthony Edwards i Julianna Margulies, ali i naš hrvatski glumac – Goran Višnjić. Svi su oni glumili doktore u čikaškoj bolnici, a pratili smo njihove živote u čak 331 epizodi, razvučeno u petnaest sezona.

Ono što je zanimljivo jest da je seriju napisao doktor, John Michael Crichton. Možda vam je poznat i kao autor romana Jurassic Park – zaista svestran čovjek. Ukratko, seriju je u početku zamislio i napisao prisjećajući se vlastitih iskustava kao studenta medicine koji se našao u kaosu odjela hitne u bolnici.

Miris baruta

Nakon nekoliko serija koje su snimane nedavno i vjerojatno vam poznate, donosimo jednu zaista stariju seriju. Snimala se čak dvadeset godina na američkom tržištu – u periodu između 1955. i 1975. godine. Osim toga, postojala je i radio verzija, koja se snimala između 1952. i 1961. godine.

Ova serija pripada žanru vesterna, što je u to vrijeme bio vrlo popularan žanr. Danas gotovo da nema takvih serija, a i filmova je sve manje. Riječ je o tradicionalnom američkom žanru koji se bavi situacijom na njihovom Zapadu.

Lovci na natprirodno

Za sam kraj, donosimo seriju za koju ste vjerojatno čuli, a moguće je i pogledali – barem jednu epizodu. Serija se emitirala od 2005. do 2020. godine, i za to vrijeme je snimljeno čak 327 epizoda. Također je i proslavila glavne glumce: Jensen Ackles i Jared Padalecki (kojeg možda znate i kao Deana iz Gilmorica).

Serija prati sve zgode i nezgode braće Winchester – Sama (Padalecki) i Deana (Ackles). Oni su ti koji se bore kako bi zaštitili Zemlju i sačuvali je od razno raznih napasti. Bore se s raznim čudovištima, demonima, ali i bogovima koji pokušavaju promijeniti živote ljudi.