Pretraga

FaceApp: Budite oprezni s aplikacijom za starenje lica, nije baš dobronamjerna

A- A+

Više od dvije godine nakon što se prvi put pojavila, aplikacija FaceApp, s kojom si možete postariti izgled, postala je prava internetska senzacija. No, stručnjaci i novinari upozoravaju da bi aplikacija mogla biti mnogo problematičnija nego što se čini na prvi pogled. Naime, nikome nije jasno što FaceApp točno radi s fotografijama naših lica nakon što ih iskoristi, kao ni pohranjuje ih li i gdje, piše Indy100.

Foto: Pixabay

#AgeChallenge posljednja je senzacija na društvenim mrežama. Celebrityji, influenceri, obični ljudi – svi oni, koristeći aplikaciju FaceApp, na društvenim mrežama ovih dana podijelili su tisuće fotografija sebe.

Aplikacija vam omogućuje, među ostalim, da postarite svoj izgled i tako dobijete generalni uvid u to kako ćete možda izgledati u zlatnim godinama. No, neki novinari koji prate tehnologiji već upozoravaju – ne znamo što točno aplikacija radi s našim fotkama nakon što ih obradi, pohranjuje ih li na nekom serveru i, ako je to slučaj, koji je to server, izvijestio je Indy100.

Drama se dodatno pojačala, posebno na Novom kontinentu, kada su neki korisnici shvatili da su upravo Rusi vlasnici aplikacije.

Iako nema direktnih dokaza da FaceApp doista čini nešto maliciozno s fotografijama korisnika, njihovi uvjeti i pravila korištenja, zadnji put obnovljena 2017. navode da korištenje aplikacije korisnici zapravo omogućavaju FaceApp-u iskorištavanje fotografija, svojeg imena i prezimena u – ‘komercijalne svrhe’. Međutim, nije baš definirano što se sve odnosi na ‘komercijalne svrhe’ pa se, neki tvrde, tu može skrivati svašta. Na to je upozorila i Twitter korisnica, Elizabeth Potts Weinstein.