Pretraga

Oprez: Već tri čaše mlijeka dnevno mogu vam naškoditi!

A- A+

Od malih nogu tjeraju vas da pijete mlijeko, zbog raznih nutrijenata važnih za zdravlje, no nedavno se pokazalo kako je potrebno ograničiti unos mlijeka u organizam.

Mlijeko već desetljećima preporučuju stručnjaci zbog osiguravanja unosa potrebne količina kalcija i održavanja čvrstoće kostiju. Novo švedsko istraživanje pokazalo je kako više od tri čaše mlijeka dnevno mogu ljude dovesti u opasnost.

Izdvojeni članak

Otkrijte koliko vas kave može ubiti

Više od tri čaše mlijeka dnevno udvostručuje rizik od prijevremene smrti

Provedena studija pokazala je kako tri čaše mlijeka dnevno mogu udvostručiti rizik od prijevremene smrti te da ne spriječavaju prijelome kostiju, piše Telegraph.

Švedski su znanstvenici 20 godina pratili 61 tisuću žena i 45 tisuća muškaraca te utvrdili da kod osoba koje su pile najviše mlijeka nije zabilježen manji broj prijeloma kostiju. S druge strane, kod žena koje su pile najviše mlijeka uočeno je da je porastao rizik od fraktura.

Ispitanici koji su pili više od tri čaše mlijeka po danu, odnosno više od sedam decilitara, imali su dvostruko veće izglede za prijevremenu smrt u odnosu na one koji su pili manje od jedne čaše mlijeka.

Izdvojeni članak

Pretjerana konzumacija kave djevojama smanjuje grudi

Rezultati istraživanja mogu dovesti u pitanje vrijednost preporuka za konzumaciju velikih količina mlijeka

Stručnjaci tvrde da otprilike pola litre mlijeka dnevno osigurava dovoljnu količinu kalcija radi prevencije osteoporoze.

– Rezultati istraživanja mogu dovesti u pitanje vrijednost preporuka za konzumaciju velikih količina mlijeka kako bi se spriječile krhke kosti. Veći unos mlijeka kod žena i muškaraca nije praćen smanjenim rizikom za frakture ali je umjesto toga možda povezan s većom stopom smrtnosti, rekao je voditelj istraživanja Karl Michaelsson.

Ima i znanstvenika koji vjeruju da masnoće u mlijeku poništavaju pozitivni učinak kalcija, izazivajući upale na stijenkama krvnih žila i tako povećavajući rizik od srčanih udara.

S druge strane znanstvenici su utvrdili da mliječni proizvodi s niskim udjelom masnoća poput sireva ili jogurta imaju pozitivni učinak smanjivanjem rizika prijevremene smrti i jačanjem koštanog sustava.