Pretraga

Fejs i Instagram više neće brisati fotke sa ženskim bradavicama? Evo tko je tomu ‘kumovao’

A- A+

Muške bradavice i ženske bradavice. Toliko su slične, a tretiraju ih tako različito. Društvene mreže, primjerice Facebook i Instagram, nemaju problem s muškarcima, a žene, ako objave fotke u ‘toplesu’, odmah će kazniti. Izbrisati im fotku, a u nekim slučajevima, i suspendirati njihov račun. To bi se sve uskoro moglo promijeniti. Stručnjaci koji ih savjetuju kažu da tvrtka Meta mora unaprijediti svoja pravila i uskladiti ih sa standardom ljudskih prava.

djevojka skida majicu

Ilustracija: Pexels

#freethenipple. Hashtag je to pod kojima godinama žene upozoravaju na dvostruke standarde na društvenim mrežama. Golo muško poprsje prolazi bez problema, a za golo žensko, Facebook i Instagram sigurno će ti pobrisati objavu, a potencijalno i suspendirati tvoj račun.

Štoviše, hashtag su blokirali pa ako ga negdje i susretnete, klikom nećete postići puno. No, sve bi se to uskoro moglo promijeniti, a tvrtka Meta, koja je u vlasništvu dviju megapopularnih društvenih mreža, možda će biti prisiljena ‘osloboditi’ ženske bradavice.

Stručnjaci ih savjetovali da promijene pravila

Posljedica je to odluke koju je 17. siječnja donio Nadzorni odbor, tijelo sastavljeno od akademika, političara i novinara koji savjetuju tvrtku vezano za pravila i moderaciju sadržaja. Konkretno, poništili su brisanje fotografije transrodnog para na kojoj su, iako prikrivenih bradavica, bile vidljive dojke.

Zaključili su da tvrtka na svojim društvenim mrežama, Facebooku i Instagramu, pogrešno primjenjuje pravila o golotinji. Moderiraju sadržaj na način, navode iz Nadzornog odbora, tako da ima disproporcionalno negativan utjecaj na žene, trans i nebinarne osobe.

Podsjetimo, tvrtka Meta zabranjuje fotografije ženskih bradavica, osim ako prikazuju dojenje ili operaciju afirmacije roda kod transrodnih osoba. Stručnjaci iz ovog tijela kažu da je to politika bazirana na binarnom shvaćanju roda i razlikama između muških i ženskih tijela.

– Zbog takvog pristupa nejasno je kako se pravila odnose na interspolne, nebinarne i transrodne osobe pa se od moderatora traži da odnesu brze i subjektivne odluke o spolu i rodu, što nije praktično kada moderiraju toliku količinu sadržaja, ističu u svojoj odluci.

Izdvojeni članak
instagram

Instagram drastično mijenja svoju naslovnicu: Drugačije će se objavljivati fotke

‘Meta treba promijeniti svoj pristup’

Pravila o zabrani prikazivanja ženskih bradavica su zbunjujuća, a iznimke su nejasno definirane. Praksa je nedosljedna, a na moderatorima je da donose preteške odluke, koje se obično odnose na nijanse. Nadzorni odbor kaže da pravila za golotinju tvrtke Meta mogu stvoriti više problema nego koristi, i to posebno za žene, transrodne i nebinarne osobe.

– Meta bi trebala razviti i implementirati pravila koja će adresirati ove probleme. Tvrtka treba promijeniti svoj pristup moderiranju golotinje na svojim platformama tako što će definirati jasne kriterije za politiku o golotinji, navode iz Nadzornog odbora.

Nove politike trebale bi osigurati da se svi korisnici društvenih mreža pod okriljem tvrtke Meta tretiraju u skladu sa standardom ljudskih prava.

– Trebali bi ispitati je li pravila za golotinju štite od dijeljenja fotografija bez pristanka te treba li neka druga pravila osnažiti u specifično u tom pogledu, stoji u odluci tog važnog tijela.

Izdvojeni članak

Promjene na tronu: Najlajkanija objava na Instagramu više nije jaje, pogledajte tko je novi rekorder

Tri stvari koje trebaju napraviti

Stručnjaci koji savjetuju ovog giganta nisu stali na kritikama. U tri su točke, konkretno, predložili što bi tvrtka Meta trebala učiniti kako bi Facebook i Instagram ubuduće nediskriminativno moderirali sadržaj. U prvom redu, to se odnosi na jasna pravila o golotinji utemeljena na ljudskim pravima, a protivno diskriminaciji.

U drugom redu, biti transparentniji s korisnicima u pogledu toga što se smije, a što ne objavljivati te pod kojim kriterijima će Meta brisati njihove objave. U trećem redu, tvrtki preporučuju da ponovno prođe kroz priručnike za moderatore koji specifično moderiraju sadržaj koji je umjetna inteligencija prepoznala kao golotinju. To bi, kažu, trebali spriječiti greške.

Detaljnu odluku stručnjaka iz Nadzornog odbora možete pogledati u dokumentu ispod. Ako vam se ne prikazuje, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab