Pretraga

Forbes objavio 30 under 30 listu za ovu godinu: Ovi mladi su napravili najviše promjena u obrazovanju

A- A+

Magazin Forbes započeo je s objavljivanjem svojih 30 under 30 lista na kojima se nalaze osobe mlađe od 30 godina, a koje su, u određenim područjima, napravile neke značajne promjene. Jedna od takvih lista je ona za utjecajne mlade u obrazovanju. Recimo, jedan je mladi poduzetnik u Metaverseu napravio aplikaciju za učenje jezika, a jedna mlada medicinska sestra već tri godine sa svojih pola milijuna pratitelja na TikToku dijeli svoja iskustva rada u bolnici i studentima daje savjete za što bolje pripremanje za ispite iz medicine.

Knjige

Knjige | foto: Canva

Već više od 10 godina magazin Forbes, svojim listama 30 under 30 ističe mlade osobe koje su, u određenim područjima, napravile značajne promjene. Takva lista objavljena je i za utjecajne mlade u obrazovanju. Da bi kandidati mogli ući u izbor za pojavljivanje na ovom popisu, moraju imati manje od 30 godina na dan 31. prosinca 2022. godine. Također, do sada nisu smjeli pojavljivati na Forbesovim listama.

Mladi su utjecajni i na TikToku

Ovogodišnje kandidate evaluirali su brojni stručnjaci, a to su Sally Nuamah, osnivačica popisa 30 under 30 i profesorica na sveučilištu Northwestern, Euan Blair, osnivač platforme za obrtništvo Multiverse i Michael Crow, ravnatelj Arizona State sveučilišta.

Među prvima na ovoj listi našla se i Stephanee Beggs, 28-godišnja medicinska sestra koja je još 2020. godine na TikToku snimila skripte iz kojih je učila za nacionalni ispit za medicinske sestre i tako stekla publiku sličnu sebi. Sada ima više od 600 tisuća pratitelja kojima dijeli savjete za učenje u medicinskoj školi, a pokazuje im i kako je biti medicinska sestra i raditi u bolnici. Učenje putem digitalnih kanala postalo je prilično popularno pa se na ovoj listi našlo još troje 29-godišnjaka (Quinn Taber, Anayet Chowdhury i Lisa Wang) sa svojim tvrtkama za online učenje.

Izdvojeni članak

FER nagradio najbolje studente, ovo su njihova imena: ‘Ponos ste vašeg fakulteta i vaših obitelji’

Velik uspjeh aplikacija za učenje

Quinn je, sa svojih 29 godina pokrenuo aplikaciju Immerse putem koje se studenti, kroz svoje avatare u Metaverseu, mogu okupljati na popularnim mjestima kao što je McDonalds i tako, od stvarnih učitelja, učiti razne jezike. Aplikacija je preuzeta već više od 30 tisuća puta, a u nju je uloženo 11 i pol milijuna dolara kapitala. Anayet je svoju online platformu za učenje ArgoPrep, osnovala još 2015. godine sa samo 60 dolara kapitala. Danas putem nje više od milijun djece poboljšava svoje znanje iz matematike, fizike, kemije i društvenih znanosti. Lisina online platforma također milijunima djece pomaže u učenju i to isključivo matematike.

Na ovom popisu su se našli i 24-godišnji prijatelji Harrison Hochman, Daniel Kahn i Griffin Morris koji su osmislili Sparrow, aplikaciju koja studentima olakšava pronalaženje privatnih investitora za studentske zajmove. Popis svih mladih koji su se našli na ovoj značajnoj listi, možete pogledati na linku.