Pretraga

Foto: Na obljetnicu mature Nikole Tesle u Karlovcu osvanuo mural profesora koji ga je inspirirao

A- A+

Ove je godine 150. obljetnica mature kada je u Gimnaziji Karlovac maturirao Nikola Tesla. Stoga je Udruga Nikola Tesla odlučila povodom toga napraviti mural na jednoj stambenoj zgradi upravo u Karlovcu. Ali, na njemu nije osvanuo Tesla, već njegov profesor Martin Sekulić koji ga je zainteresirao za znanost, odnosno elektrotehniku.

mural profesora nikole tesle martina sekulića na stambenoj zgradi u karlovcu

Foto: Facebook | Grad Karlovac

Svi znaju tko je Nikola Tesla, ali znate li tko je Martin Sekulić? Da je povijest bila malo drugačija i da se životni putevi ovo dvoje ljudi nisu sreli, pitanje je bi li nam budućnost izgledala kako nam izgleda danas i bi li Nikola Tesla postao svjetski poznat zbog svoje genijalne inovativnosti.

Sekulić je, naime, bio profesor u Gimnaziji Karlovac koju je prije 150 godina pohađao Tesla. Upravo ga je taj profesor inspirirao i zainteresirao za znanost.

Izdvojeni članak

Nikola Tesla, genij za kojeg se ne zna je li ikada završio fakultet te je imao samo jedan porok

– Kako se moglo čuti prilikom predstavljanja murala, profesora Sekulića najviše vežemo uz Nikolu Teslu jer je upravo zahvaljujući njegovu načinu predavanja i genijalnim eksperimentima, Tesla otkrio svoju ljubav i put prema znanosti odnosno elektrotehnici, stoji na Facebook stranici Grada Karlovca.

Mural je osvanuo na zgradi u ulici Izidora Kršnjavog. Autor murala je Leonard Lesić, a inicijativu je pokrenula Udruga Nikola Tesla.