Pretraga

Nikola Tesla, genij za kojeg se ne zna je li ikada završio fakultet te je imao samo jedan porok

A- A+

Na današnji dan 1943. godine preminuo je jedan od najvećih znanstvenika prošlog stoljeća – Nikola Tesla. Umro je u New Yorku u hotelskoj sobi kada je imao 87 godina. Svijet tek danas shvaća i odaje mu priznanje za sve što je učinio, no ne postoji ili barem nikada nije pronađen dokument o tome je li završio fakultet koji je pohađao.

Foto: Pixabay

Život Nikole Tesle i 79 godina nakon njegove smrti ne prestaje fascinirati. Do sada su o njemu napravljeni mnogobrojni dokumentarci i filmovi, tko je bio, što je sve izumio te kakav je nadprosječno genijalan um imao u 20. stoljeću. Obljetnicu njegove smrti obilježila je Udruga Nikola Tesla Genij za budućnost kod njegovog spomenika u Zagrebu.

Rođen je 1854. godine u Smiljanima nedaleko od Gospića, otac mu je bio pravoslavni svećenik te ga je zamalo dopala sudbina da nastavi raditi tatin ‘zanat’, no izbjegao je postati svećenikom. Umjesto toga, odlučio je upisati Visoku tehničku školu u Grazu.

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] Tesla još prije 120 godina predvidio dronove

Studirao je dok je dobivao stipendiju, no kako se politička stvar drastično mijenjala iz godine u godinu, zbog raspada Vojne krajine ostao je i bez stipendije. U Novome Sadu pokušao je dobiti drugu stipendiju dvije godine za redom, no odbili su njegov zahtjev, iako je za vrijeme studija već upozorio na nedostatke istosmjernoga elektromotora.

Nakon toga odlazi u Prag sa željom da nastavi studij, no ne postoji ili barem nikada nije pronađen dokument o tome da je završio studij na nekom od sveučilišta. Putovao je i radio po Europi, sve dok nije otišao u SAD gdje je prijavio stotinu svojih patenata.

Za svog života Tesla je imao samo jedan porok, a koji to otkrijte u našem kvizu.