Pretraga

[FOTO] Ovako izgleda prostor za druženje u jednoj školi, a ideja je nastala za vrijeme štrajka 2019.

A- A+

U zagrebačkoj srednjoj školi, odnosno u Školi za grafiku, dizajn i medijsku produkciju dali su si truda i zajedničkim snagama uredili prostor za druženje. Ideja o uređenju tog prostora rodila se za vrijeme štrajka 2019. godine, a za njega su zaslužni pedagoginja, profesori, ravnatelj te domar.

Foto: Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju

Da u školi treba poticati učenike i na razvijanje kreativne strane, primjerom su pokazali u Školi za grafiku, dizajn i medijsku produkciju u Zagrebu. Ondje je jedan prostor u potpunosti transformiran kako bi učenici dobili svoj poseban kutak i prostor za druženje, a kako je on uopće nastao ispričali su nam djelatnici škole.

Ideja o uređenju nastala za vrijeme štrajka 2019. godine

– Dok smo u vrijeme velikog štrajka u jesen 2019. dežurali u praznoj školi, razmišljali smo dosta o našim učenicima i njihovom odnosu prema školi koju pohađaju. Sjetili smo se brojne djece koja svaki dan putuju iz udaljenih mjesta i ovisno o voznom redu čekaju prije ili poslije nastave u toplini školskih hodnika kao i onih kojima se jednostavno ne žuri kući ili ne odvaja od vršnjačkog društva. Odlučili smo im stvoriti jedan kutak i poticajno okruženje gdje će se uvijek osjećati dobrodošlo, objasnili su iz škole.

Kako su se tada dosta bavili edukacijom na temu održivog razvoja i kružne ekonomije, prostor su postupno opremili doniranim rabljenim namještajem i uredili ga kao otvorenu knjižnicu s brojnim naslovima koji su s godinama postali otpisani višak školske knjižnice, a dio stručne literature i veće komade namještaja prikupili su donacijama dobrih ljudi, uglavnom uz pomoć Facebook grupe ‘Sharing is caring‘.

– Izvornu ideju oblikovala je socijalna pedagoginja Nives Butorajac uz inzistiranje da se uz taj kutak integrira i prostor isticanja i pohvale u stilu ‘Wall of fame‘ – zid na kojem bi se izložili radovi učenika nagrađivani na brojnim natječajima kao i ostali radovi vrijedni ekspozicije. Voditelj školske zadruge Krešimir Radiček i Ksenija Palameta iz sekcije za primijenjenu grafiku napravili su nacrt prostora i odabrali radove a ravnatelj Dubravko Deželić je odriješio kesu za opremu koju nismo uspjeli prikupiti od donatora, uglavnom okvire za slike različitih formata. Domar Vlado Vuletić i kolega Damir Lukica udružili su snage i počeli prostoru davati oblik, rekli su iz škole.

‘Domar je pasionirani kolekcionar antikviteta pa na ostalim zidovima vise primjeri rijetkih izdanja plakata ili omota ploča’

Svi su u svoje slobodno vrijeme obilazili grad te su utovarivali i dopremali komade namještaja kojima se opremao prostor od skoro 100 kvadratnih metara.

– Priznajemo da se stvar malo otela kontroli jer je domar pasionirani kolekcionar antikviteta pa sada na ostalim zidovima vise primjeri rijetkih izdanja grafičkih proizvoda poput plakata ili omota ploča, ali sve nesumnjivo zaokružuje priču jednog školskog predvorja koje se pretvorilo u otvoreni dnevni boravak s udobnim kaučima, hrpom dobrih knjiga, a najvažnije s đacima koji tamo provode male i velike odmore u druženju, istraživanju i pisanju zadaće u zadnji čas. Malo nas muči estetika jer smo ostali bez prekrivača kojima smo unificirali izgled, ali i omogućili održavanje redovitim pranjem, no planiramo sve osvježiti proljetnim donacijama, poručili su iz Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju.