Pretraga

Jeste li čuli za Facebook grupe ‘Sharing is caring’? Donosimo tri razloga zašto se morate odmah učlaniti u jednu!

A- A+

U svijetu u kojem se čini da je ljudskost pala na zadnje mjesto, da je briga o našoj planet na zadnjem mjestu, i da je živjeti skuplje nego ikada, dogodi se tu i tamo neka iznimka. Nema ih puno, no ima ih. Ona kojoj ćemo danas posvetiti našu pažnju Facebook grupe, ili bolje rečeno zajednice, imena ‘Sharing is caring’.

Foto: Simon Maage; Unsplash

Teško je svaki dan dobiti svoju dozu optimizma u ovo vrijeme, no zahvaljujući dobrom korištenju društvenih mreža, više nije toliko teško. Društvene mreže su prvenstveno tu kako bi olakšale komunikaciju i upoznavanje, pomogle ljudima. I upravo to je ono što je svrha popularnih grupa imena Sharing is caring.

Izdvojeni članak

Studentska akcija u mjesec dana rezultirala s preko 11.000 isprintanih vizira koji štite medicinsko osoblje

Ako još niste upoznati s tim konceptom, slijedi kratko objašnjenje. Riječ o Facebook grupama s povećim brojem članova, u kojima ljudi međusobno dijele stvari. Kao što i samo ime sugerira, radi se o zajednicama u koje se bilo tko može uključiti, te sudjelovati u svemu što se događa.

Dok postoji milijun i jedna grupa u kojoj se prodaju stvari, u ovim grupama nema ni riječi o novcu. Bilo da imate stvari viška, ili vam nešto fali, sve što trebate jest napisati post u grupu i netko će vam se javiti. Bilo da vam je zafalilo šampona za kosu, a visoki je datum, ili da imate hrpu stare robe koju više ne nosite. Netko će vam se javiti.

U ovakvim zajednicama gdje se širi samo pozitivna energija, uvijek možete pronaći nešto za sebe, i to će vam se sigurno vratiti. I nemojte misliti da se radi o starim stvarima koje su neupotrebljive – vrlo često se pojave nove stvari koje su jednostavno završile kod krivih vlasnika.

Ako vas još uvijek nismo uspjeli nagovoriti da se učlanite u svoju lokalnu (postoji ih zaista puno), donosimo nekoliko konkretnih razloga zašto biste to trebali napraviti, i ne samo za sebe, već i za ostale.

Pomaganje

Ne postoji ljepši osjećaj nego onaj kada znate da ste nekome pomogli. Možda je teško pomagati drugima kada ste u situaciji gdje ne zarađujete, ili ne zarađujete dovoljno da biste mogli pomagati drugima, no ovo je idealan način za to.

Svi imamo u svojim ormarima stvari koje više ne koristimo – bilo da se radi o starim igračkama, knjigama koje ne čitamo često, dobivenim stvarima koje ne koristimo ili pogrešnim kupovinama. Ono što je za vas krivo i nebitno, nekom drugom može biti neophodno. Stoga pomozite na ovaj način, zaista vas ništa ne košta.

Ekološki osviješteni

Kada nam nešto treba, uvijek je prvi instinkt ići u kupovinu. No ne trebaju stvari uvijek biti sasvim nove, da bi zadovoljile naše potrebe. Vrlo dobar primjer su maturalne haljine. U 99% slučajeva, radi se o haljini koja će biti nošena točno jednom, a zatim spremljena u ormar i zaboravljena. Zašto ne pokloniti haljinu i tako usrećiti neku drugu djevojku?

Što je manja potražnja za stvarima, to će se manje stvari proizvoditi, a samim time ćemo i manje zagađivati naš okoliš. Svi smo vidjeli snimke na kojima se vidi u koliko je lošem stanju naš planet. No isto tako smo vidjeli i koliko je malo potrebno za veliku promjenu, na bolje. Stoga budite dio te promjene.

Ušteda

Na kraju krajeva, ovakve zajednice su vrlo korisne i za vaš džep. Čak i ako vam trenutno ne treba nešto specifično, nikad ne znate što se može dijeliti koji dan – možda bude baš nešto što vam treba, no ne biste to nikad tamo očekivali.

Poanta je upravo u tome, ne samo da i vi dijelite stvari, već i da ih dobijete. Radi se o priči s dvije strane, i bitno je da sudjelujete na obje strane. Vjerojatno vam neće biti jasno koliko ste nekoga usrećili, sve dok vas netko ne usreći. Stoga, brzo odite na fejs (na kojem ionako provodite skoro cijeli dan) i učlanite se u svoju grupu!