Pretraga

[FOTO] Znanstveni piknik vraća nadu u znanost i mlade

A- A+

Danas i sutra, u šestom paviljonu zagrebačkog velesajma održava se Znanstveni piknik. Mladi iz Hrvatske i regije na kreativan način, kroz igru i pokuse prikazuju znanja iz različitih područja znanosti. Ako ne volite hladne učionice i suhe tekstove udžbenika, Znanstveni piknik je mjesto na kojem će vam se znanje prikazati na jedan potpuno drugačiji način.

Znanstveni piknik organiziraju Institut Ruđer Bošković, Udruga Baltazar i Mreža popularizatora znanosti. U sklopu dvodnevnog događanja organizirane su brojne, radionice, predavanja i izložbe na kojima sudjeluju škole, udruge, muzeji, instituti, tvrtke, fakulteti i svi ostali koji se bave znanošću i njenom primjenom.

Cilj projekta popularizacija i promoviranje znanosti među mladima kroz igru i opušteno druženje. Na znanstvenom pikniku mladi ali i svi ostali imaju priliku doživjeti znanosti iz prve ruke, sudjelovati u pokusima, učiti kroz interakciju i odmah vidjeti rezultate. Nema apstraktnih formula i dosadnih raspodjela. Sve se može dotaknuti i isprobati na licu mjesta.

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] Po četiri hrvatska znanstvenika nazvani mjesečevi krateri

Robotski nogomet

Znanstveni piknik funkcionira kao znanstveni zabavni park. U trideset sekundi od ulaska u šesti paviljon pogledom ćete uhvatiti nešto zanimljivo, i onda ste izgubljeni sljedećih par sati.

Na svakom koraku događa se nešto interesantno. Na primjer, možete igrati nogomet s robotima koje su sastavili osnovnoškolci iz Karlovca.

– Na jednom dijelu pokazujemo robo-nogomet, gdje djeca upravljaju robotima putem prekidača i tako igraju nogomet. Zatim imamo robo-slalom gdje djeca prolaze slalom stazu upravljajući robotima putem tipkala. Imamo rad s robotima savršenije konstrukcije gdje oni uz pomoć senzora prolaze stazu koja je međunarodnog karaktera. Na robotima koji igraju nogomet su radila dva učenika iz sedmog i jedan iz šestog razreda osnovne škole, a na kompliciranijim robotima su radili srednjoškolci, rekla nam je Suzana Šnajdor iz Zajednice tehničke kulture Karlovac.

Prošećete li malo dalje, moći ćete se, na primjer, slikati s hologramom Nikole Tesle, svirati lasersku harfu ili naučiti pisati egipatskih hijeroglifima.

Mi smo  zapeli kod zvučnog zrcala, dva ogromna ‘tanjura’ udaljena desetak metara. Čak i uz graju brojnih posjetitelja, kod jednog se tanjura može sasvim jasno čuti i najmanji šapat izgovore kraj drugog.

– Kada se priča u jedno zrcalo, zvuk se odbija iz jednog zrcala i pravocrtno se širi te udara u drugo zrcalo i može se savršeno čuti, objasnio je učenik Gornjogradske gimnazije.

Gosti iz cijele Europe

Par koraka dalje studeni fizike na PMF-u će vam pokazati pokuse s tekućim dušikom, a kod studenata biologije moći ćete u rukama držati paličnjaka, endemskog kukca koji preživljava maskiran u granu i može se razmnožavati bez mužjaka.

Vidjet ćete najnovije napretke web developera ,a učenici Grafičke škole iz Zagreba snimat će vas ispred pravog green screena.

– Ovdje je green screen, a sa strane je produkcijski kombi koji je tu u suradnji s Masterfilmom. Unutra nam je cijeli studio. Imamo sve za montiranje i za Live Key. Snimat ćemo ljude ispred green screena i montirati pozadinu. Sve će se moći vidjeti na ekranima, rekao nam je maturant Grafičke škole.

Na Znanstvenom pikniku sudjeluju i gosti iz raznih europskih zemalja. Mi smo uhvatili učenike gimnazije Svetozar Marković iz srpskog Niša, koji su na Pikniku prezentirali svoje znanje o fotosintezi.

– Naša postavka se bavi fotosintezom i svim procesima koji imaju veze s njom, sve od korijena pa do lista. Na našoj postavi možete vidjeti modele lista i kloroplasta i možete naučiti nešto o fotosintezi, rekli su nam gimnazijalci iz Niša.