Pretraga

Generacija Z opet iznenađuje: U novom trendu u devet idu u krevet

A- A+

Generacija Z se po mnogočemu razlikuje od drugih generacija pa tako i u izlascima. Umjesto mladenačkih provoda do pet ili šest ujutro, idealno im je kad zaspe već u 21 sat. Draga su im i popodnevna pića s prijateljima a dugim snom žele više brinuti o svome zdravlju. Gen Z-ovci tvrde da im raniji odlazak u krevet donosi veću opuštenost, manje stresa, čak i novčane uštede.

Spavanje, ilustracija. Foto: Pixabay

Iako je riječ o mladim ljudima, članovi generacije Z po svemu sudeći, idu u devet u u krevet. Bilo na društvenim mrežama ili u razgovoru s novinarima, Gen Z-ovci su naveli da doista idu spavati do 21 sat te žele devet sati sna. Glavni razlog je radi zdravlja. Wall Street Journal (WSJ) je pisao da je tvrtka za proizvodnju kreveta i potrepština za krevet, ‘Sleep Number’ proveo analizu o ovom pitanju. Prema njihovim podacima, ljudi u dobi od 18 do 34 godine su u prosjeku spavali najkasnije od 22:06 sati u siječnju 2024. godine.

– Odjednom je postalo normalno i prihvatljivo rano spavati, a svi su se jednostavno prilagodili. Ništa se dobro ne može dogoditi nakon 21 sat, rekla je za WSJ 19-godišnja Emma Kraft, inače studentica sveučilišta Berkeley u Kaliforniji.

Čak su se i ugostiteljski objekti počeli prilagođavati ovom Gen Z-ovskom trendu. Primjerice, njujorški bar Joyface u East Villageu održao je svoje novogodišnje odbrojavanje u 20 sati kako bi se posjetitelji već u 23 sata mogli smjestiti u krevet. Tulumi u tom istom baru sada počinju već od 17 sati.

Izdvojeni članak
genZ

Generaciju Z straši svakodnevni zadatak: ‘Tjeskoba je oko toga da ne zeznemo’

Manje alkohola, više sna

Kraft je za WSJ tvrdila i da je na drugoj godini živjela u pretrpanom sestrinstvu sa 65 drugih žena. Međutim, svejedno je pazila da se naspava te je u krevetu najkasnije do 21:30 sati. S novim životnim promjenama, osjeća se puno bolje. U tome nije usamljena, već njeno mišljenje dijeli i 25-godišnja  Madelyn Sugg. Nakon što je je prije voljela zabavljati se do ranih jutarnjih sati, sada preferira odlaske na predstave ponedjeljkom u 18 sati te piće s prijateljima četvrtkom oko 17 sati.

Zauzvrat, ima puno manje stresa, tjeskobe i umora. Čak je i uštedjela novaca zbog izbjegavanja kasnih večernjih izlazaka. Da je spavanje Gen Z-ovcima na prvom mjestu, uvjerio se i New York Post u svojoj anketi iz kolovoza 2023. godine. Prema njihovim rezultatima, san je Z-ovcima toliko važan da čak 53 posto njih prije spavanja nije opralo ni zube. Od 2.000 odraslih, njih 68 posto je zaspalo s mobitelom u ruci.

Inače, generacija Z pije znatno manje u usporedbi s drugim generacijama, ali i zbog toga više spavaju. Istraživanje klinike Cleveland navodi da Gen Z gledaju na alkohol kao na antidepresiv koji  utječe na mentalno zdravlje Psihijatar za ovisnosti, dr. Akhil Ananand, sugerirao je i kako Z-ovci preferiraju pušenje kanabisa za nošenje sa stresnim situacijama. Podsjetio je i da se trenutno u svijetu odvija velika kriza mentalnog zdravlja.

Izdvojeni članak
držanje za ruke maloljetnici veza par

Generacija Z sve manje ulazi u romantične veze: ‘Moraju se zvijezde poklopiti da se nešto dogodi’

Radije tipkaju nego telefoniraju

Kako smo ranije pisali, pripadnici Generacije Z su iznenadili brojne i zbog svojeg ‘straha’ od telefonskog poziva. Iako su često na mobilnim uređajima, preferiraju slanje poruka i ne javljanje na nepoznate brojeve. Dopisivanje smatraju bržim od poziva, a k tome im se sviđa i veća kontrola razgovora. Dok tipkaju, mogu pripaziti i ispravljati gramatičke pogreške prije slanja.

– Osjećaj straha od neuspjeha pridonosi mom pojačanom osjećaju stresa povezanog s telefonskim pozivima. Obično se upućuju s nekom specifičnom svrhom na umu, bilo da se nešto rezervira ili da se dobiju rezultati. Mislim da zbog toga kao reakcija dolazi tjeskoba zbog straha da ne zeznemo takvo nešto, pojasnila je medijima svoju osobnu neugodu kod telefoniranja 21-godišnja Erin McGovern.