Pretraga

Glavni kritičar kurikularne reforme Slobodan Prosperov Novak računa poput onog pastira iz Imotske krajine

A- A+

Sjećate se (video ispod teksta) onog ožalošćenog pastira iz okolice Imotskog, kojemu su vukovi poklali 38 ovaca, od čega je uspio naplatiti štetu za tek njih četiri? Ogorčen i frustriran zbog situacije u kojoj se ne smije obračunavati sa zaštićenim vukovima, dok mu istovremeno ove šumske zvijeri kolju blago, obespravljeni posjednik stada ovaca, nije uspio pred kamerama Nove TV, zbrojiti koliko su ukupno četiri štete po 500 kuna.

Screenshot: HTV

Izdvojeni članak

Puno bure oko popisa lektire: Gdje su Marulić i Biblija te zašto prevladavaju strani pisci?

I nepunih pet godina nakon te napose tužne epizode iz Berinovaca kod Imotskog, u kojoj je zbunjenost obespravljenog čovjeka u datim okolnostima i prirodna, emitira se Pola ure kulture s njenim stalnim komentatorom Slobodanom Prosperovom Novakom. Tema je njegova omiljena – kurikularna reforma, no ovoga puta ne Judita, nego uvođenje mikro računala!

I unutar te kritike, na koju kao dugogodišnji prosvjetni djelatnik, trenutno profesor na Akademiji dramske umjetnosti, Prosperov Novak svakako ima pravo, malo se zaigrao računicama.

Tako govori ‘kako Nenad Bakić nabavom mini računala gura Ministarstvo znanosti i obrazovanja u jednu veliku investiciju od 600.000 eura, što je, ako pomnožimo s kursom 7-8 milijuna kuna samo za jedan razred…’

Ne znamo na kojim je berzama taj kurs pronašao Prosperov Novak, ali ove pouzdanije govore da je odnos eura i kune otprilike 1 prema 7.5 pa prema tome 600.000 eura iznosi 4.500,000 milijuna kuna.

Dakle njegova valutna pretvorba je promašena u barem 2.500,000 milijuna kuna.

Osim ove pogrešne računice, dodatno čudi to što je vrlo jasno da Prosperov Novak čita s blesimetra, tako da je pretvorbu eura u kune, mogao prethodno izračunati na kalkulatoru.

U svome komentaru se dotaknuo STEM revolucije i toga tko joj smije odnosno ne smije biti na čelu. I iz priloženog nam se čini da bi se ona trebala provesti po hitnom postupku pa tko god joj bio predvodnik.