Pretraga

Glazbenici koji žive na naš račun

A- A+

Trenutno Hrvatsku potresa jedan od najvećih medijskih skandala. Javnosti je predstavljen popis hrvatskih umjetnika kojima država plaća mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a među njima posebnu pozornost plijene glazbenici.

Ovih je dana pozornost hrvatske javnosti privukao portal Muzika.hr koji je objavio popis glazbenika koji statusom stječu pravo na podmirivanje zdravstvenog i mirovinskog osiguranja, a koje im plaća država, to jest porezni obveznici.

Svi otprilike znate koliko se kreću cijene koncerata, nastupa na svadbama ili po klubovima pa možete zaključiti koji hrvatski glazbenici imaju pravo na državni novac. Samo se sjetite novogodišnjih vijesti kada saznajemo koliko je koja zvijezda zaradila za samo jednu noć i recite kojoj je od njih potrebno još i državno financiranje. 

Predstavljamo vam neke glazbenike koji smatraju kako imaju potpuno pravo na to da im država plaća doprinose – Alen Islamović, Stjepan Huser, Vlado Kalember, sestre Husar, Massimo Savić, Davor Gobac, Darko Rundek, Jura Stublić, Damir Urban, Matija Dedić, Goran Bare, Ivo Amulić, Jasmin Stavros, Vinko Coce, Mile Kekin, Nikša Bratoš, Zorica Kondža, Danijela Martinović i još brojni drugi koje možete naći na službenoj stranici samostalnih umjetnika u Republici Hrvatskoj.

Na ove povlastice pravo imaju umjetnici koji godišnje bruto zarađuju manje od 92.148 kn ili zadovolje umjetničke kriterije i kriterije javnog djelovanja kao izvođač. Gledamo li to sa strane mjesečne plaće, koja bi iznosila oko 7.600 kn, vidimo da bi se brojni ljudi sa spomenutog popisa trebali ukloniti. Ukoliko želite provjeriti navedene kriterije Pravilnik je javan.