Pretraga

[VIDEO] Prosvjed hrvatskih učenika podržao poznati glazbenik Darko Rundek

A- A+

U više od 800 gradova svijeta 15. ožujka održava se veliki prosvjed učenika. Ne bilo kakav, nego onaj za vlastitu budućnost u kojemu će dignuti glas protiv klimatskih promjena. Podršku prosvjedu zagrebačkih učenika za klimu među prvima je javno podržao poznati hrvatski glazbenik Darko Rundek.

Darko Rundek podržao je prosvjed učenika; screenshot: Facebook

Otkako je prošle godine 16-godišnja Šveđanka Greta Thunberg inicirala pokret srednjoškolaca protiv klimatskih promjena, s istim ciljem već tjednima petkom prosvjeduju učenici u brojnim europskim, ali i neeuropskim zemljama.

Pokret pod nazivom ‘Global Climate Strike For Future’ će 15. ožujka, ujediniti 75 zemalja, među kojima je i Hrvatska. Prosvjed zagrebačkih srednjoškolaca kreće u petak u 12:30 s Europskog trga i završava na Markovu trgu.

Darko Rundek učenicima: ‘Mi smo s vama!’

Izdvojeni članak
Laura Skala

‘Ja sam Laura, imam 17 godina i u petak organiziram prosvjed učenika za klimu u Zagrebu’

Da neće sjediti prekriženih ruku nego preuzeti stvari u svoje ruke odlučila je zagrebačka maturantica Laura Skala, a podršku prosvjedu na kojemu će nastojati okupiti svoje vršnjake pomalo stiže i od istaknutih javnih osoba.

Među prvima koji su ga podržali istaknuti je hrvatski glazbenik Darko Rundek.

– Dobar dan! Baš sam sretan da se i zagrebački srednjoškolci uključuju u pokret  Grete Thunberg koji je objedinio 800 gradova na svijetu gdje se srednjoškolci dižu u ime svoje vlastite klimatske budućnosti. Super, ‘ajmo, štrajk i prosvjed je u petak 15. Mi smo s vama!, poručio je Rundek u videu objavljenom na njegovoj službenoj Facebook stranici.

Gdje se informirati o prosvjedu?

Za prosvjed zagrebačkih učenika za klimu postoji i Facebook event koji možete pronaći ovdje. Maturantica Laura pokrenula je i Facebook stranicu te Instagram profil ‘School Strike 4 Climate Croatia’, putem kojih svoje vršnjake nastoji informirati o tome o kakvom je pokretu riječ te zašto je klima i promjene koje se s njom događaju bitne.

Izdvojeni članak

Zagrebački srednjoškolci prosvjeduju u petak: Globalni eko pokret učenika u 800 gradova

– Imam 17 godina, a Greta u Švedskoj stoji pred svima sa svojih 16 godina. Svijet je ostao u rukama mladih. Mi smo ti koji ćemo živjeti s pogreškama koje ste vi učinili. Ostavili ste nam 11 godina da spasimo svijet. Svaki glas nam je potreban i svaka minuta je krucijalna. Gore je nego što mislite. Stvari će se samo pogoršavati i u krivu ste ako mislite da ovo ne utječe na vas. Polarne kape se otapaju i podiže se razina mora. Nažalost to je samo fragment problema s kojim se suočavamo. Otapanjem ledenjaka, oslobađaju se bolesti koje su bile zarobljene u njima tisućama godina, bolesti od kojih se nas imunološki sustav ne može obraniti. Mjerenja su pokazala da je od 17 najtoplijih godina, 16 zabilježeno od početka 21. stoljeća. Došli smo do trenutka kada više ne možemo reći da nam neviđena katastrofa predstoji jer ona je već tu.  Insekti, šume, rijeke, ledenjaci, čisti zrak, čisto more i ostali faktori koji čine našu Zemlju alarmantno brzo nestaju i jedino što će ostati je šaka ljudi koja će se pitati kako smo mogli dopustiti da ljudska glupost, sebičnost, zabluda, a ponajviše neobrazovanost dovedu do gubitka našeg planeta, našeg doma, upozorila je Laura, a više o njenim motivima za pokretanje štrajka za klimu možete pročitati u velikom članku na srednja.hr.

https://www.instagram.com/p/Bu1GJGRHmDh/

Neslužbeno saznajemo da su se okupili učenici iz Splita koji bi također trebali prosvjedovati, a ako imate informacije o drugim hrvatskim gradovima i školama koje bi se trebale uključiti, javite nam se na [email protected]. Više članaka o temi prosvjedahrvatskih učenika za spas klime možete pročitati ovdje.