Pretraga

Hrvati među 20 najvećih ilegalnih ‘skidača’ video igara

A- A+

Hrvati su se našli među 20 nacija koje najviše ilegalno skidaju video igre putem BitTorrenta, pokazalo je istraživanje objavljeno u danskom časopisu International Journal of Advanced Media and Communication. Studija se provodila kroz tri mjeseca 2010. i 2011. godine, a osim nas visoko u ovom pogledu kotiraju primjerice Rumunji, Srbi, Grci, Portugalci, Talijani i Poljaci.

Foto: www.ea.com

Tri četvrtine svih ilegalno skinutih video igara putem BitTorrenta skinulo je 20 ‘zloglasnih’ nacija, među kojima su se našli i Hrvati. Istraživanje je u periodu tri mjeseca 2010. i 2011. provodio danski časopis Journal of Advanced Media and Communication. Tijekom ispitivanja zabilježeno je 12,6 milijuna korisnika iz 250 zemalja.

Izdvojeni članak

Najzaraznije video igre

Ovo istraživanje jedno je od rijetkih koje ne sadrži ‘frizirane’ podatke koje često idu u prilog različitim interesnim skupinama, koje takve studije i plasiraju. Glavne zamjerke takovim istraživanjima je prenapuhanost statistike, kojom se nastoji predočiti javnosti da je piratska aktivnost umnogome veća, nego što zapravo je.

Zamijećeno je da se najčešće skidaju video igre koje su okarakterizirane dobrim recenzijama. U istraživanom periodu, ustanovljeno je skidanje 173 igre, a čak 40 posto je onih koje su dobile jako dobre kritike.

Među zloglasnim nacijama, koje dakle najčešće skidaju piratske igrice su mediteranske zemlje poput Portugala, Italije i Grčke, zatim balkanske Rumunjska i Srbija, ali i jake računalne zemlje poput Poljske, Izraela i Katara.

Kad je riječ o vrsti video igara koje se najčešće downloadiraju, utvrđene su raznorodne, a ne samo takozvane pucačine, kako se inače nastoji prezentirati. Popis najviše skidanih igara čine ‘Darksiders’, ‘Fallout: New Vegas’, ‘NBA 2K11’, ‘The Sims 3: Late Night’, ‘Call of Duty: Black Ops’ i ‘Need for Speed: Hot Pursuit’.