Pretraga

Hrvatski glumci koji vrhunski odrađuju svoj posao

A- A+

Nakon što smo nedavno pisali o stranim glumcima koji se odlično snalaze u svim filmskim žanrovima, na redu su došli hrvatski glumci kojima ista stvar polazi za rukom. Doduše na našoj filmskoj sceni glumci i moraju prihvaćati svakojake uloge, jer drugačije ne bi mogli opstati, ali i nemamo prevelik broj onih koji zapravo znaju glumiti. Ako izuzmemo nove zvjezdice, možemo se pohvaliti sa samo par vrhunskih glumaca, od kojih smo pojedine ‘ukrali’ iz susjednih zemalja.

Hrvatska se filmska scena može pohvaliti s nekoliko pravih glumačkih velikana, kojima za rukom polazi jednako dobro odglumiti komičnu, kao i ozbiljnu ulogu. Neki od njih su nas napustili, a drugi još uvijek snimaju nove komade kojima zabavljaju Hrvate, ali i susjede. Pojedinci su čak rođeni u susjednim nam zemljama, ali su svoju karijeru odlučili izgraditi, ili su to postizali duže vrijeme, u našoj zemlji.

www.muskiportal.com

Goran Navojec

Ovaj 33-godišnji hrvatski glumac iza sebe ima oko 20 godina glumačke karijere. Koliko god smatrali da hrvatske humoristične serije zapravo većinom nisu humoristične, Goran Navojec je u svakoj odlično odradio svoj posao. Tako ste ga mogli gledati u serijama ‘Odmori se, zaslužio si’ ili ‘Naša mala klinika’ te u odličnoj ulozi dalmatinca Roka u srpskom hilmu ‘Parada’. Uz navedene, Navojec je glumio ozbiljnu ulogu Mate u filmu ‘Duga mračna noć’ te se pojavio u svjetski popularnom petom nastavku filma ‘Mission Inpossible’ s Tomom Cruiseom.

Boris Dvornik

Popularni Boris Dvornik umro je prije pet godina, ali je iza sebe ostavio pravo bogatstvo filmova, serija i kazališnih predstava. Nitko se ne bi usudio izdvojiti njegove najbolje uloge, ali je većini mladih najbliža ona Luke Kolara u ‘Dugoj mračnoj noći’. Što se tiče komičnih uloga, svi ga pamte po Meštru iz ‘Velog mista’, a glumio je i u bosanskohercegovačkoj humorističnoj seriji ‘Viza za budućnost’.

Ivica Vidović

Ivica Vidović je jedan od najboljih hrvatskih glumaca koji nas je napustio prije dvije godine. Vidović je iza sebe ostavio pozamašan broj filmova i serija te je uvelike obogatio hrvatsku filmsku scenu. U spomenutoj seriji ‘Naša mala klinika’ glumio je doktora Guzinu, u filmu ‘Kad mrtvi zapjevaju’ Marinka, a naši roditelji ga se rado sjećaju kao Očalinka u ‘Velom mistu’.

Rene Bitorajac

Slovenac Rene Bitorajac je odlučio svoju karijeru izgraditi u Hrvatskoj, što mu je očito bila dobra odluka jer je zabilježio brojne uloge, kako u komedijama, tako i u ozbiljnim filmovima. Možete ga gledati u serijama ‘Bitange i princeze’, ‘Naša mala klinika’, ali i u filmovima ‘Metastaze’ te ‘Ljudožder vegetarijanac’.

Mustafa Nadarević

Rodom Banjalučanin, ali je većinu svoje glumačke karijere odradio na hrvatskim daskama i glumio u hrvatskim filmovima. Mustafa Nadarević je glumio većinom negativce ili igrao ozbiljne uloge, no u seriji ‘Lud, zbunjen, normalan’ kao Izet pokazao je zašto se smatra jednim od najboljih glumaca našeg područja.

Rade Šerbedžija

Rijetko tko se na spomen Rade Šerbedžije ne sjeti uloge Matana iz serije ‘Prosjaci i sinovi’, a mnogi smatraju kako se takav lik nikad više neće pojaviti u hrvatskoj produkciji. Uz vragolastog Matana, Rade je zabilježio i nekoliko uloga u američkim filmovima pa se našao u ulozi glavnog negativca u filmu ‘The Saint’, u seriji ‘Surface’ te u Harryju Potteru kao profesor Gregorovitch.