Pretraga

HZJZ objavio pet stvari koje biste trebali znati o seksu u doba epidemije

A- A+

U moru preporuka i uputa koje stižu u jeku epidemije, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je infografiku s pet najvažnijih informacija o spolnim odnosima u doba epidemije. Uz to, objavljena je i infografika o tome što možemo učiniti kako bismo očuvali zdravlje cijele obitelji u doba epidemije.

Foto: Unsplash; Michael Prewett

Niz uputa i preporuka koje objavljuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo nastavljen je objavom infografike koja građane upoznaje s informacijama o spolnim odnosima za vrijeme epidemije.

Izdvojeni članak

Posljedice koronakrize za psihičko zdravlje: Svaki treći student smatra da će mu trebati stručna pomoć

Nema dokaza da se korona prenosi putem sjemene i vaginalne tekućine

Kako je pojašnjeno u letku,  ne postoje dokazi o tome da se koronavirus prenosi putem sjemene i vaginalne tekućine.

– Spolni odnos podrazumijeva vrlo bliski kontakt s drugom osobom, stoga ako jedna osoba ima COVID-19, dovodi drugu osobu u opasnost od zaraze, piše u letku HZJZ-a.

Nadalje, ističu i kako spolni odnos s partnerom s kojim živite ne nosi dodatan rizik od zaraze ako se oba partnera pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa u svakodnevnom životu.

– Masturbacija ne uključuje drugu osobu i ne nosi rizik od zaraze koronavirusom, navodi se u letku HZJZ-a uz napomenu kako bi se prilikom spolnih odnosa trebale koristiti kondomi i/ili druge metode kontracepcije kako bi se izbjegle spolno prenosive infekcije.

Za očuvanje zdravlja važno je vježbati

Osim infografike o spolnom zdravlju, HZJZ je objavio i brošuru o tome što činiti kako bismo očuvali zdravlje cijele obitelji. U njoj se ističe kako je neophodno osigurati svakodnevnu fizičku aktivnost za sve članove obitelji.

Odraslima se preporučuje dnevno 30 minuta umjerene do intenzivne tjelesne aktivnosti, za djecu i mlade u dobi od šest do 18 godina 60 minuta, a za djecu do šest godina 180 minuta aktivnosti različitog intenziteta.

– Uz redovitu tjelesnu aktivnost, za očuvanje zdravlja važna je i pravilna prehrana. Dugotrajan boravak u kući vrijeme je u kojem, u nedostatku sadržaja, često podliježemo uzimanju prevelikog broja međuobroka. Obroci ne samo da su učestaliji već i češće sadrže prekomjerne količine soli, šećera i masnoća. Stoga u doba epidemije nemojte zaboraviti da i dalje trebamo pripaziti što i koliko jedemo, savjetuje se u brošuri uz sliku koja prikazuje kako se preporučuje unositi 10% voća, 40% povrća, 30% žitarica i 20% bjelančevina.