Pretraga

Instagram na optuženičkoj klupi: Sve više ljudi ih tuži zbog jedne stvari koja je procurila prošle godine

A- A+

Imale su 12 godina, napravile su Instagram, a dočekao ih je sadržaj koji im je izazvao poremećaj hranjenja. Obje su se pokušale ubiti, a njihove obitelji sada tuže tvrtku Meta. Znali su, tvrde u tužbi, da društvena mreža ima štetne posljedice, ali su lagali javnost. Tek su to nove dvije u nizu tužbi koje je Meta dobila nakon što je prošle godine njihova bivša zaposlenica Francis Haugen u javnost iznijela rezultate internog izvještaja koji pokazuje da je kompanija znala da su njihove društvene mreže potencijalno štetne za tinejdžerice.

facebook, instagram

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Instagram je na udaru sve većeg broja tužbi. Kako piše cnet, nakon što je prošle godine Frances Haugen, bivša product managerica u Facebooku, sada zviždačica, u javnost plasirala rezultate internog istraživanja koje je pokazalo da Instagram može imati štetan utjecaj na tinejdžerice, sve je više korisnika odlučilo poduzeti pravne korake.

Izdvojeni članak
instagram

Instagram sve više postaje kao TikTok: Stiže nova velika promjena

Profit ispred ljudskih života

Upravo se nove tužbe o kojima pišu strani mediji tiču toga, narušenog mentalnog zdravlja, depresije, poremećaja u prehrani i pokušaja samoubojstva. Dvije obitelji iz Kentuckyja u SAD-u, koje zastupa Social Media Victims Law Center (prev. Pravni centar za žrtve društvenih mreža), početkom tjedna podnijele su tužbe protiv tvrtke Meta.

Tvrde da Meta stavlja engagement ispred sigurnosti svojih korisnika i tako stvara ‘savršenu oluju ovisnosti, društvenog uspoređivanja i izloženosti nevjerojatno štetnom sadržaju i značajkama svog proizvoda’.

-Bez obzira što znaju za opasne i štetne karakteristike proizvoda, Meta je i još uvijek kalkulira u svojim poslovnim odlukama i konstantno prioritizira svoje već astronomske profite ispred ljudskih života, stoji u tužbama.


POKUŠALE SU SAMOUBOJSTVO

Obje korisnice Instagrama, čije obitelji sada tuže tvrtku Meta, navode da su njihova djeca imala 12 godina kada su kreirali profile na toj društvenoj mreži.

-Instagram ih je izložio sadržaju o poremećaju hranjenja i uvjerio ih da nisu dovoljno dobre. Obje su pokušale počiniti samoubojstvo, a jedna od njih morala je dobiti cjevčicu za hranu jer je odbijala jesti dok je bila u bolnici, stoji u tužbama.


Meta ne želi komentirati tužbe

Iz tvrtke Meta odbili su, piše cnet, komentirati ove tužbe. Ipak, novinara koji ih je kontaktirao uputili su na sve korake koje su poduzeli da adresiraju probleme s mentalnim zdravljem, poput dijeljenja kontakata i brojeva centara koji se bave poremećajima prehrane.

Adam Mosseri ispred američkog je Kongresa, u svom prvom svjedočenju ikad, kazao da je, okvirno, njegov fokus zaštita korisnika. U ožujku su izašle nove mjere roditeljske zaštite na Instagramu, kao i nove načine da provjere ima li netko zaista 13 godina, koliko je minimalno potrebno da napravi profil na Instagramu.

No, kako ispravno podcrtava cnet, nijedan od ovih koraka nije zadovoljio kritičare. Oni kažu da platforma ne čini dovoljno. Obje nove tužbe argumentiraju da se Meta služi prevarama u poslovanju, da su lagali Kongresu i javnosti o štetnim utjecajima svojih proizvoda.