Pretraga

Instagram odgovorio na dugogodišnje oštre kritike: Uvodi se ozbiljna nova značajka

A- A+

Instagram konačno odgovara na dugogodišnje kritike vezane uz sukreiranje negativne percepcije korisnika o vlastitu tijelu. Korisnicima koji pretražuju sadržaj potencijalno vezan uz poremećaje prehrane, kao što su anoreksija ili bulimija, javit će se poruka koja ih upućuje na linije podrške usko specijalizirane za poremećaje prehrane.

Foto: Unsplash; Solen Feyissa

Instagram najavljuje da na svoju društvenu platformu dodaje resurse za ljude koji pate od poremećaja prehrane. Ako korisnici pretražuju hashtagove ili sadržaje koji su potencijalno povezani s nekim od poremećaja prehrane, tvrtka će tog korisnika uputiti na resurse ili linije za pomoć koje nudi nacionalne udruge. Za sad, to se odnosi na Nacionalno udruženje poremećaja prehrane (NEDA) u SAD-u, kao i ostale u Velikoj Britaniji, Australiji, i Kanadi, piše The Verge.

Zamagljivanje štetnih sadržaja

Instagram kaže da trenutno pokušava zamagliti potencijalno štetne sadržaje u rezultatima pretraživanja. Osim toga društvena mreža kaže da trenutno radi na usmjeravanju ljudi prema stručnoj podršci. Sada bi zapravo korisnike trebao usmjeriti na specifično na podršku vezanu za poremećaje prehrane.

Instagram također kaže da planira prikazati poruku s podacima za podršku ako neki korisnik pokuša podijeliti sadržaj povezan s poremećajem prehrane ili „ako je prijatelj zabrinut zbog nečega što je korisnik objavio i želi pružiti podršku“. Ovo je ažuriranje slično onome što je TikTok najavio ranije. Međutim, za razliku od TikToka, ne čini se kao da je Instagram prije upućivao na specifični tip podrške za poremećaje prehrane, iako su podaci bili prikazani na općem popisu linija za pomoć.

Izdvojeni članak
instagram

Instagram odgovorio na dugogodišnje oštre kritike: Uvodi se ozbiljna nova značajka

Promicanje pozitivne slike tijela

Međutim, snimke zaslona Instagrama ukazuju na to da će gumb za podršku ljudima posebno ukazati na, kako je primjerice u SAD-u, NEDA kontakte, umjesto da im pokaže cijeli popis linija dostupnih za pomoć. U sklopu programa Nacionalnog tjedna tjeskobe o poremećajima prehrane, Instagram također kaže da planira surađivati ​​s čelnicima zajednice kako bi se objavljivali Reelse koji „potiču pozitivnu sliku tijela, odbijaju stigmu i štetne stereotipe te pokazuju da su sva tijela dostojna i zaslužuju biti slavljena”.

Ovo je treći put da Instagram radi na slićnom sadržaju. Instagram je u prošlosti imao problema s pokušajima reguliranja sadržaja vezanih uz poremežaje prehrane, a društvena mreža često se spominje u kontekstu stvaranja negativne slike i percepcije tijela, posebno među mladim korisnicima.