Pretraga

Instagram uvodi veliku novost zbog koje bi tinejdžeri trebali biti sigurniji na toj mreži

A- A+

Instagram je jedna od najpopularnijih društvenih mreža, a velik broj korisnika tinejdžerskog je uzrasta. Na žalost, i tu dolazi do velikog problema seksualnog uznemiravanja, pri čemu se u ‘raljama’ predatora često nađu najranjivije skupine. Kako bi postao sigurnije mjesto za mlade, Instagram će sada uvesti novu značajku. Između ostaloga, odrasli neće moći slati direktne poruke tinejdžerima koji ih ne prate.

Foto: Unsplash

Proteklog utorka u susjednoj Bosni i Hercegovini uhićen je 21-godišnji mladić zbog sumnje na počinjenje kaznanenog djela ‘iskorištavanje djeteta ili maloljetnika radi pornografije’. Policija ga sumnjiči da je putem društvene mreže Instagram uspostavljao online komunikaciju od devet godina naviše, pri tome se predstavljajući kao njihov vršnjak te je zahtijevao seksualno eksplicitne fotografije i videosnimke. Mladić se sumnjiči da je na isti način uspostavljao neprimjerenu komunikaciju s oko 40 djevojčica mlađe dobi.

Odraslima limitirano slanje poruka tinejdžerima

Ovakvi slučajevi događali su se i prije zbog čega je Instagram sada odlučio uvesti novu značajku kojom će limitirati interakciju između odraslih i tinejdžera na Instagramu, čime bi ova društvena mreža trebala postati sigurnija za mlađe korisnike. Naime, aplikacija će zabraniti odraslima slanje direktnih poruka (DM) tinejdžerima koji ih ne prate. U slučaju da korisnici u tinejdžerskoj dobi žele poslati poruku odrasloj osobi koja je prije pokazivala sumnjivo ponašanje na Instagramu, pokazuje im se poruka upozorenja o tome, piše The Verge.

Uz poruku upozorenja tinejdžeri će imati opciju blokiranja odrasle osobe koja im šalje poruke. Također će podsjetiti mlade korisnike Instagrama da ne trebaju osjećati pritisak da moraju odgovoriti na poruku te da budu oprezni s dijeljenjem fotografija, videozapisa i informacija s osobama koje ne poznaju.

Izdvojeni članak
instagram

Instagram uvodi novu aplikaciju u 170 zemalja svijeta: Evo o čemu se radi

Radi se na dodatnim ograničenjima za mlađe od 13 godina

Kako piše The Verge, ova upozorenja pojavit će se kada moderacijski sustavi Instagrama uoče sumnjivo ponašanje odraslih korisnika. Iz kompanije nisu detaljizirali kako rade ti sustavi, ali sumnjivo ponašanje uključivat će ‘slanje velike količine zahtjeva za praćenje ili zahtjeva za poruke osobama mlađima od 18 godina’. Također, dodaju kako će ova značajka u nekim zemljama biti dostupna već u ožujku, a globalno uskoro.

Dodatna novost koju najavljuju iz Instagrama izrada je sustava baziranog na umjetnoj inteligenciji, koji će nastojati detektirati dob korisnika. Službeno, račun na Instagramu ne mogu otvoriti mlađi od 13 godina, ali to pravilo lako se može zaobići.

Uz navedeno, tinejdžere koji se registriraju na Instagram poticat će se na to da svoj korisnički račun učine privatnim. Ako se, pak, odluče na javni račun, Instagram će im povremeno slati obavijest u kojoj će biti naglašene pogodnosti privatnog računa.