Pretraga

Po njemu se zove čak 18 hrvatskih škola, premda je živio samo 30 godina

A- A+

Ivan Goran Kovačić veliki je hrvatski pjesnik, pripovjedač, esejist, prevoditelj, novinar i kritičar. Rođen je 1913. godine u Gorskom Kotaru, koji je kao trajni podsjetnik na rodnu grudu ostao u njegovu drugom imenu – Goran. Sada već davne 1943. godine, 12. srpnja, sa svega 30 godina, Kovačić je kao član partizanskog pokreta, stradao u okolici Foče u BiH. Ovaj veliki hrvatski pjesnik prve je razrede škole završio u svome rodnom Lukovdolu, da bi potom nastavio obrazovni put u karlovačkoj realki. Zanimljivo da je prije njega, istu školu pohađao i Nikola Tesla.

No, u Karlovcu nije završio školu, nego se prebacio u Zagreb, gdje je nakon mature studirao slavistiku na Filozofskom fakultetu.

Prekinuo studij pa se uzdržavao novinarskim radom

No, vrlo brzo je prekinuo studij, želeći se intenzivnije posvetiti književnom i novinarskom radu.

Kada je riječ o novinarskim angažmanima, već s 23. godine se počeo uzdržavati novinarskim poslovima. Tako je uređivao kulturne rubrike, najprije u ‘Hrvatskom dnevniku’, potom u ‘Novostima’.

Bio je simpatizer HSS-a i Radićeve politike, a koncem godine 1942., u svojoj 29. godini, zajedno s kolegom pjesnikom i prijateljem Vladimirom Nazorom,  priključio se partizanima. Inače, po njima dvojici je nazvano najviše osnovnih škola u Hrvatskoj.

Sudjelovao je u napornim marševima po Bosni, ali je intenzivno pisao. Koncem lipnja i početkom srpnja godine 1943. nalazio se u istočnobosanskome selu Vrbnici skrivajući se od četnika, koji su ga na kraju i ubili 12. srpnja u blizini Foče.

Njegov grob ostao je nepoznat, baš onako kako je bio poželio (pjesma-epitaf Moj grob).

Izdvojeni članak

Evo po kome je nazvano najviše osnovnih škola u Hrvatskoj

Ostao je i bez nadgrobnog spomenika, ali je zauvijek ostalo s nama njegovo stvaralaštvo

I tako se pjesnikov zemni trag zameo, no onaj umjetnički je i danas dio obvezne školske lektire. Od istaknutih djela Ivana Gorana Kovačića, čije ime nosi čak 18 hrvatskih osnovnih škola te jedan studentski dom, valja svakako izdvojiti proturatnu poemu Jama te pjesme Moj grob, Ognji i rože ili Leševi putuju.

Inače svoje prve radove, počeo je objavljivati još kao gimnazijalac, a prvu zbirku pjesama Lirika, izdao je već s 19. godina.

Od književnog opusa svakako valja navesti i zbirku novela Dani gnjeva.

Već smo napomenuli da se čak 18 škola u Hrvatskoj zove po Ivanu Goranu Kovačiću, iako eto on sam nije ni diplomirao, a uz to mu se u čast svake godine u njegovu rodnom Lukovdolu, održava pjesnička manifestacija Goranovo proljeće.