Pretraga

Evo po kome je nazvano najviše osnovnih škola u Hrvatskoj

A- A+

Najviše osnovnih škola u Hrvatskoj nazvano je po hrvatskom književniku Vladimiru Nazoru. Čak njih 29 nose ime ovog Bračanina, što je dakle više od jedne po županiji. Kada je riječ o teritorijalnoj raspoređenosti osnovnih škola Vladimir Nazor, najviše ih je u Istri, ali ih ima uistinu posvuda od Ploča, Škabrnje, Komletinaca, Budinšćine, Zagreba, a dvije su i na otocima odnosno ona u Neviđanama na otoku Pašmanu i dakako u Nazorovoj rodnoj Postiri. 

Osnovna škola ‘Vladimir Nazor’ Slavonski Brod

Još jedan član partizanskog pokreta u Drugom svjetskom ratu i veliki hrvatski književnik Ivan Goran Kovačić, na drugom je mjestu po broju osnovnih škola u Lijepoj našoj, koje nose njegovo ime.   

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] Jedina srednja škola s dva nobelovca nalazi se u Hrvatskoj

Najviše škola Ivana Gorana Kovačića u Slavoniji

Riječ je o 18 osnovnih škola, među kojima su dvije u njegovom Gorskom Kotaru odnosno ona u Delnicama te u Vrbovskom.

Najviše osnovnih škola s imenom Ivana Gorana Kovačića je u Slavoniji, čak 5 među kojima su tri u većim gradovima Slavonskom Brodu, Đakovu i Vinkovcima.

Kao zanimljivost vezanu za temu, navedimo da se jedine dvije osnovne škole u Dugoj Resi zovu Osnovna škola Vladimira Nazora i Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića.

Izdvojeni članak

Njegovo ime nosi najviše srednjih škola u Hrvatskoj

Žena čije ime nosi najviše osnovnih škola Ivana Brlić Mažuranić

Od 887 ustanova s osnovnoškolskim programima, vrlo malo ih je nazvano po ženama, svega 14. Pola od toga, preciznije osam nose ime po Ivani Brlić Mažuranić.

Slijedi ju Slava Raškaj, po kojoj tri osnovnoškolske ustanove nose naziv.

Marija Jurić Zagorka, Dora Pejačević i Mare Švel Gamiršek su preostale tri dame, čija su imena utkana u nazive po jedne osnovne škole. 

Izdvojeni članak

Evo zašto se zagrebačko naselje zove Studentski grad

Stjepan Radić treći po broju škola, a po autoru teksta himne ih je nazvano sedam

Kad je riječ o ostalim brojčanim podacima vezanim za nazive srednjih škola, valja istaknuti da je na trećem mjestu Stjepan Radić. Po njemu je nazvano osam srednjih škola i još osam po ‘Braći Radić’ dakle po Stjepanu i Antunu, to jest ukupno 16.

Od ostale braće u nazivima osvnovih škola, zastupljeni su braća Ribar, Kukuljević i Seljan.

Po autoru teksta himne Republike Hrvatske Antunu Mihanoviću, nazvano je sedam osnovnih škola, a isto toliko po književnicima Mati Lovraku, Josipu Kozarcu te vođi hrvatskog narodnog preporoda Ljudevitu Gaju. Po ‘ocu domovine’ i čovjeku kojega volimo vidjeti na novčanici u svojim rukama Anti Starčeviću, zove se šest osnovnih škola.   

Izdvojeni članak

Ovo je deset najvećih osnovnih škola u Hrvatskoj po broju učenika

Isto toliko škola nosi naziv prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, dok se primjerice ime Josipa Broza zadržalo u nazivu kumrovečke osnovne škole.

Ime velikog hrvatskog znanstvenika i nobelovca Nikole Tesle, utkano je u nazive četiri škole, dok se po Ivi Andriću, jedinom nobelovcu iz oblasti književnosti s ovih prostora, zove jedna osnovna škola u Hrvatskoj.

Lijepo je vidjeti da se vođa seljačke bune Matija Gubec nalazi u nazivima pet osnovnih škola, a ono što nije lijepo vidjeti je da u općini Vidovec postoji Osnovna škola Tužno. Mada se i naselje tako zove, ovaj pridjev u nazivu škole, čini nam se demoralizirajućim.

Predlažemo da se ta osnovna škola preimenuje u Miroslav Krleža, budući da svega dvije škole u Hrvatskoj nose ime ovog velikana hrvatske književnosti.

Ako ste zainteresirani za ovu temu, na označenom linku provjerite i po kojoj je osobi nazvano najviše srednjih škola u Hrvatskoj. Kao kuriozitet ćemo izdvojiti da nijedna osnovna škola ne nosi njegovo ime.