Pretraga

Iza studija za izradu videoigara BINX stoji tim mladih i ambicioznih gamera

A- A+

Skupina mladih ljudi koji dolaze iz različitih grana kreativnih industrija okupljena je oko zajedničke strasti, izrade videoigara u studiju Binx Interactive. Glazbenici, crtači, programeri, pisci, glasovni glumci, dizajneri i modeleri dio su indie game development studija iz Zagreba, koji je nastao ove godine, a već razvijaju tri igre.

Josip Lujić|privatna arhiva

Izdvojeni članak

Pogled na gamerski svijet iznutra

Novoosnovani indie game development studio iz Zagreba, Binx Interactive, projekt je koji spaja skupinu mladih i ambicioznih kreativaca iz različitih područja, koje spaja zajednička strast prema videoigrama. 

Izrada igara za raznoliku publiku 

Binx Interactive studio služeno je osnovan u veljači ove godine, no od 2014. skupina prijatelja je s velikim entuzijazmom započela s izradom videoigara kroz nekoliko projekata, pristupili su i inkubaciji u Machina game design centru u Zagrebu. To je bilo razdoblje u kojem su voljeli teoretizirati o igrama, ali zapravo nisu ni znali koliko je izrada videoigara teška ili lagana, prisjeća se Josip Lujić, jedan od članova tima. 

Ambiciozna skupina planira izradu igara koje će igrači dugo pamtiti i kojima će se uvijek rado vraćati. Svoj pristup izradi igara rado ističu i njime se ponose, jer je namijenjen raznovrsnoj publici, i ‘casual’ i ‘hard core’ igračima, a u izradi sudjeluju kreativci iz različitih područja. Glazbenici, crtači, programeri, pisci, glasovni glumci, dizajneri i modeleri uključeni su u izradu, a velik dio članova tima obavlja i nekoliko funkcija. U ovoj fazi, dosta članova radi i po dva posla, dok BINX ne ‘stane na vlastite noge’, no Josip smatra da to ne doživljavaju kao obavezu, nego užitak i zabavu. Važno je, smatra Josip, što su dugo zajedno u projektu, a još nitko nije odustao, što im daje dodatni pozitivni poticaj. Velika im je pomoć i suradnja s drugim studijima iz regije, s kojima imaju bliske odnose.

– Svi su voljni pomoći i ne gledaju nas kao konkurenciju, općenito vlada pozitivna atmosfera. Industrija se može dosta razviti u Hrvatskoj, zajednica je aktivna, pa se često nalazimo i diskutiramo, komentira Josip i ističe veliku prednost industrije,  posao se može odrađivati u Hrvatskoj, a tržište je cijeli svijet. Sada je lakše nego ikada ući u ovu veliku industriju, ali je zbog toga i velik izazov, dodaje Josip.

Josip Lujić|privatna arhiva

Izdvojeni članak

Student TVZ-a igrajući videoigre zarađivao je kao game tester

Rad na tri paralelna projekta 

Skupina se mladih kreativaca istaknula radom na tri paralelna projekta na Reboot Develop konferenciji, najvećoj na području jugoistočne Europe, koja je i ove godine privukla velik broj istaknutih imena gaming industrije u Hrvatsku. BINX-ov najveći projekt, ‘Follow the Leader’, je 2D puzzle platformer u izradi za PC i konzole. Igra ima snažnu priču i vizuale, a zanimljiva je zbog jedinstvene mehanike, u kojoj igrač kontrolira više likova istovremeno. Na ovogodišnjoj Reboot Develop konferenciji, ‘Follow the Leader’ je bio nominiran u kategoriji najbolje igre, a u konkurenciji je bilo pedesetak igara. 

Projekt koji je izazov za igračeve reflekse je ‘Dotnnection’, igra u kojoj igrači imaju za cilj spajanje točaka istih boja, dok im točke suprotnih boja pri tome smetaju. Igra sadrži više modova igre, minimalistički dizajn i prikupljanje 
power up-ova koji igraču pomažu i olakšavaju igru te brz gameplay koji od igrača zahtjeva još brže reflekse. Igra je još u fazi izrade, no dostupna je od 15. rujna na Windows Phone platformama, a očekuju se velike promjene u igri, kako bi igračima pružili što bolje iskustvo na svim velikim mobilnim platformama. Izlazak Android i iOS verzije igre je najavljen za kraj godine. 

‘Point the Way, Josh!’ izazov je za igrača, koji preuzima ulogu Josha, navigatora koji pomaže izgubljenim astronautima da pronađu svoj put kući, izbjegavajući razne komete, vanzemaljce, crne rupe, crvotočine i ostale svemirske prepreke. Igra je u izradi za Android, iOS i Windows Phone uređaje i planirani izlazak igre je početkom 2016. godine.

BINX je pokrenuo i o uslugu QA, odnosno quality assurance testiranja za druge indie studije diljem regije i trenutno je jedini studio koji nudi takvu uslugu unutar regije. BINX možete posjetiti na nadolazećem Reboot InfoGamer sajmu, koji će se održati na Zagrebačkom Velesajmu i isprobati neke od igara.