Pretraga

Je li dobro piti kavu odmah nakon buđenja? Liječnica ima dosta važno upozorenje

A- A+

Jutarnja kava, ako je popijete odmah nakon što otvorite oči, prilično je kontraproduktivna. Naime, tada na vašu budnost utječe hormon kortizol. Ako pijete kavu u to vrijeme, mogli biste steći imunost na kavu. Najbolje je pričekati barem 45 minuta, makar ne bi škodilo čak ni nekoliko sati. Primjerice, do 10 ujutro, ako ste se probudili oko 7.

foto: Pexels; Burst

Kada se probude ujutro, ali tijekom dana, kava je najbolji prijatelj mnogih ljudi. To posebno vrijedi za studente koji bez svoje doze kofeina ne mogu doći na predavanje ili učiti za kolokvije i ispite.

Kofein i kortizol ne idu skupa

Iako je kava odmah nakon buđenja mnogima obvezni ritual, njeno konzumiranje malo nakon što otvorite oči može biti i kontraproduktivno. Medicinska stručnjakinja za spavanje, doktorica Deborah Lee, pojasnila je za britanski medij Mirror fenomen s kojima su se brojni kavoljupci susreli. Iako bi ih kava trebala razbuditi, i dalje su pospani nakon konzumacije. Sve je to, čini se, igra hormona.

– Kada se probudite razine hormona kortizola su vam na vrhuncu. To je hormon za stres koji povećava budnost i koncentraciju. Također, regulira vaš metabolizam i reagiranje imunološkog sustava. Povišene razine kortizola mogu utjecati na vaš imunološki sustav, a ako su već na vrhuncu kada se probudite, onda pijenje kave čim otvorite oči može napraviti više štete nego koristi. Može vas učiniti i imunima na kofein kroz dulje vremensko razdoblje, upozorila je doktorica Lee, prenosi Mirror.co.uk.

Izdvojeni članak
kava

Kako kava od zrna dolazi do naših šalica? Učenici strukovnih škola objasnit će cijeli proces

Za um i tijelo: Pijenje kave je stvar dobrog rasporeda

Osim medicinskog upozorenja, doktorica je također dala i medicinski savjet. Za prvi zamamni gutljaj najdražeg napitka odraslih trebalo bi pričekati minimalno 45 minuta nakon buđenja. Time biste dobili optimalnu količinu energije. Međutim, za one koji žele piti kavu, a biti što zdraviji, dr. Lee ima i malo stroži prijedlog.

– Ako se budite oko 7 ujutro, najkorisnije bi bilo da svoju prvu šalicu kave ostaviti za razdoblje između 10 ujutro do podneva. Vaše tijelo um će to najviše cijeniti jer ćete tada dobiti najviše koristi od kave, zaključila je doktorica Lee za Mirror.co.uk.