Pretraga

Kako kava od zrna dolazi do naših šalica? Učenici strukovnih škola objasnit će cijeli proces

A- A+

Strukovne škole grada Zagreba su u suradnji s Arabescom pokrenule jedinstveni projekt na kojem će srednjoškolci naučiti sve što se može naučiti o kavi. Riječ je o jedinstvenom projektu kakav se obično ne viđa na našim prostorima koji na kreativan način spaja različite struke i okuplja ih oko jedne teme, a to je tamni napitak bez kojeg većina ljudi ne može zamisliti početak dana.

kava

Foto: Nathan Dumlao, Unsplash

Strukovne škole grada Zagreba surađuju s Arabescom na jedinstvenom projektu ‘Štikleci iz šalice’ koji okuplja srednjoškolce koji se obučavaju za različita strukovna zanimanja. Okupljeni su oko zajedničke teme – kave, kojoj pristupaju u skladu sa zanimanjem za koje se obučavaju.

Jedinstveni zadatak

Svaka škola koja sudjeluje dobiva jedinstven zadatak koji se na određen način povezan s pripremom, obradom ili utjecajem kave na organizam. Iako su zadaci prilagođeni strukama, spajaju se u jedinstvenu cjelinu. Svaki partner daje doprinos iz uže struke koristeći se specifičnom metodologijom rada.

Na projektu sudjeluje 10 strukovnih škola: Prehrambeno-tehnološka škola, Agronomska škola, Škola za medicinske sestre Vinogradska, I. ekonomska škola, Školaza cestovni promet, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Elektrostrojarska obrtnička škola, Hotelijersko-turistička škola, I. tehnička škola Tesla, te Trgovačka škola, a javljaju se i nove s interesom za sudjelovanje. 

Izdvojeni članak
automehaničar

Zagrebačka škola dobila poklon vrijedan skoro 27 tisuća kuna: Olakšat će edukaciju mladih automehaničara

Od zrna do šalice

Do sada su škole odradile teorijski dio gdje su učenici naučili sve što se može znati o kavi, a uskoro kreće i praktični dio projekta gdje učenici svojom strukom oplemenjuju proces izrade kave – od zrna do šalice. Zdravstvena će struka proučavati utjecaj kave na zdravlje ekonomska će prikazati financijske pokazatelje potrošnje kave u Hrvatskoj i svijetu, prehrambena će laboratorijskim vježbama prikazivati izolaciju kofeina iz kave, umjetnička će izrađivati suvenire na temu kave, a prometna će se baviti transportom kave. 

Nakon odrađenih teorijskih zadataka učenici su krenuli s dolascima u Arabescu gdje sada na temelju stečenog znanja razvijaju i praktične kompetencije. Učenici će na licu mjesta imati prilike i razgovarati sa stručnjacima iz industrije te će se provlačiti brojna pitanja od kojih su neka primjerice kako se nositi s izazovima razvoja u vrijeme značajne inflacije, kako prepoznati i zadovoljiti tržišne potrebe, postaviti cijenu za proizvod te preko mreže svojih proizvoda uspješno prezentirati i sebe kao poduzeće.

Izdvojeni članak

‘Kava malo toplo s više mlika bez pjene’: Konobar objasnio zašto bi naručivanje kave trebalo ući u Guinnessa

Međusobno učenje

U cijeli projekt se do sada uključilo 23 nastavnika i 80 učenika, a suradnja između nastavnika odnosno škola, kao i škola s poduzećem partnerom je pravi primjer korelacije i integracije u obrazovnom procesu. Učenici će se međusobno posjećivati te će škola domaćin prezentirati rezultate svog rada, učit će jedni od drugih, ali i upoznati se i družiti što ih čini još više zainteresiranima i potiče na sudjelovanje.

Na kraju projekta, na međunarodni dan kave koji se održava 2. listopada će u I. tehničkoj školi Tesla biti organizirano događanje na kojem će predstavnici svake škole predstaviti svoj dio projekta te će se sve uklopiti u jedinstvenu cjelinu o toliko važnom napitku. Na okupljanju će se naći predstavnici Agencije za strukovno obrazovanje, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, te savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje. Sam projekt osvajač je zlatne medalje na sajmu AGRO ARCA 2022.