Pretraga

Jeste li i vi nedovoljno produktivni zbog mobitela? Evo kako riješiti taj problem

A- A+

Kada bismo morali izdvojiti jednu stvar kao onu koja nam oduzima dnevno previše vremena i koja nas sprječava od toga da zapravo izvršavamo sve svoje dužnosti, vjerojatno bismo morali reći da su u pitanju naši mobiteli. Te male, slatke stvari od kojih se jednostavno ne možemo odvojiti.

Priscilla Du Preez, Unsplash

Naši roditelji, kao i sve ostale generacije, rođene prije vremena moderne tehnologije u kojoj danas možemo uživati, su sasvim sigurno bili jednako lijeni kao i mi danas. Ali, njihova lijenost je ipak završavala nešto produktivnije nego naša. Pitajte bilo koga (pa i autoricu članka), i reći će vam da dnevno provode i po nekoliko sati samo skrolajući društvenim mrežama.

Je li to nešto što nam poboljšava kvalitetu života? I ne baš. Je li to nešto što nas obogaćuje? U velikom broju slučajeva, ne. Dapače, kao da postajemo sve gluplji i gluplji buljeći u ove ekrane kojima smo okruženi. Naravno, u sve ovo ne ulazi ono kada smo zapravo produktivni koristeći tehnologiju za našu korist, a ne suprotno.

Ipak, u većini slučajeva ne radimo ništa korisno. Zapitajte se samo, koliko ste danas vremena proveli gledajući TikTokove ili random videe na Instagramu, YouTubeu? Jeste li danas za to vrijeme napravili nešto korisno ili ste pak vrijeme proveli u prazno? Da vas netko pita na što ste danas potrošili vrijeme, biste li uopće mogli smisliti neki normalan odgovor?

Izdvojeni članak
whatsapp

Facebook, Instagram i WhatsApp doživjeli najveći pad: Iz kompanije objasnili što se dogodilo

Ako ne biste, vjerojatno je vrijeme za promjene. Ne samo zato što morate početi raditi sve ono što biste trebali, već zato što gubite vrijeme. Mogli biste barem za to vrijeme pogledati kvalitetan film, dobru seriju ili pročitati onu knjigu za koju godinama ne nalazite vremena. Ma, mogli biste sjediti i na kavi, sve je bolje od ispraznog skrolanja. Ali kako to napraviti?

Odredite vrijeme bez telefona

Ovo je vjerojatno istovremeno i najteža, ali i najlakša stvar za napraviti. Jednostavno, odlučite ne koristiti mobitel na neko vrijeme. Da, kao što smo i rekli, svjesni smo da je puno lakše reći nego napraviti. Ali, to je zapravo jedna od onih navika koje će vam vrlo brzo postati dio svako svakodnevice, ako samo uspjeti preživjeti prve dane.

Počnite lagano, pa tako odlučite da prvih pola sata nakon što se probudite, i zadnjih pola sata prije odlaska u krevet, ipak nećete koristiti mobitel. Osim što će vam to pomoći da se zaista kvalitetnije odmoriti, vidjet ćete da ipak možete bez mobitela. Sada djeluje nemoguće, ali moguće je. Već ste preživjeli kada smo šest sati bili bez društvenih mreža, možete i tih pola sata, dva puta dnevno.

Napravite dnevni plan

Velik problem s kojim se ljudi susreću jest upravljanje slobodnim vremenom. Kada imate hrpu obaveza, teško je pronaći dovoljno sati u danu da biste sve stigli napraviti, a kada nemate dovoljno obaveza, teško je natjerati se napraviti bilo što, pa onda na kraju ne napravite ništa. I zato je bitno isplanirati si dan unaprijed.

Ipak, imajte na umu kada planirate dan, da to ne radite tako da si spremate najgori dan na svijetu, već planirate dan koji će vam biti ugodan. To znači da ćete si odvojiti određeno vrijeme i za skrolanje u prazno – tako ćete na kraju krajeva moći i kontrolirati koliko vremena provodite skrolajući. Odmah ćete primijetiti razliku u vremenu provedenom na mobitelu.

Družite se s ljudima

Društvene mreže su prvenstveno tu kako bi nas povezivale s ostalim ljudima, pogotovo onda kada se s njima ne možemo vidjeti uživo. Zato je sasvim normalno i za očekivati da kada se ne možete vidjeti s nekime, da više vremena provodite na mobitelu. Do problema dolazi onda kada iako imate vremena za druženje uživo, birate biti na mobitelu.

Svakim danom, društvene mreže se sve manje i manje fokusiraju na taj aspekt druženja, a sve više i više na prodavanje reklama i zadržavanja u aplikacijama. I zato su one problematične – ne zato što se dopisujete s ljudima. Stoga, kada se želite družiti s nekime… Radije se družite uživo ili jednostavno pričajte preko telefona. Vjerujte, bit će bolje.