Pretraga

Splitska škola zabranila mobitele: Učenici ih koristili za zlostavljanje i rekreiranje opasnih videa

A- A+

Osnovna škola ‘Kamen-Šine’ u Splitu zabranila je donošenje mobitela, pametnih satova, laptopa i drugih uređaja u školu. Kako navodi ravnatelj Bože Ujević, tu su odluku jednoglasno podržali roditelji, a s njom su se, vjerovali ili ne, složili i učenici.

mobitel

foto: Unsplash

Osnovna škola ‘Kamen-Šine’ u Splitu zabranila je donošenje mobitela, pametnih satova, laptopa i drugih informatičkih uređaja u školu od ponedjeljka, 18. ožujka. Kako prenosi Slobodna Dalmacija, iznimka su učenici sa zdravstvenim teškoćama i dijabetičari koji mogu koristiti uređaje uz dozvolu ravnatelja škole, Bože Ujevića.

– Ako učenik koristi mobitel ili drugi informatički uređaj tijekom nastave bez dopuštenja, učitelj mu ga je dužan oduzeti i predati stručnoj službi. Roditelj osobno dolazi po oduzeti informatički uređaj, stoji u obavijesti ravnatelja koja je poslana roditeljima.

Naime, ravnatelj Ujević navodi za Slobodnu Dalmaciju da je ova odluka donesena jer su učenici sve manje koncentrirani, ne druže se i vokabular im je sve lošiji. U školi je bila provedena anketa koja je pokazala da učenici provode pet do šest sati dnevno na mobitelu.

Izdvojeni članak

Ovaj grad u Hrvatskoj zabranio je mobitele u školama: Ne smiju ga koristiti ni na hodnicima

Osim toga, mobiteli su se nerijetko koristili i za stvari koje nisu dopuštene u školi. Ravnatelj, primjerice, kaže da su se događala snimanja i ponižavanja učenika, varanje na testovima, a rekreirale su se i opasne vratolomije s TikToka.

– Nije bilo baš toliko slikavanja testova. U dva-tri navrata smo ih uhvatili kako se snimaju po WC-ima i objavljuju neprikladne snimke. Bilo je izrugivanja, uhvate jednog u đir i ponižavaju. Bilo je i filmića na TikToku gdje izvode opasne radnje, navodi Ujević.

Odluku su jednoglasno podržali roditelji, a većinski i profesori te učenici.