Pretraga

Snus je sve popularniji kod đaka, a znaju da je štetan: ‘Kupuje se i preprodaje među učenicima’

Snus, nikotinski proizvod u vrećicama, sve popularniji među učenicima koji ga kupuju pa preprodaju međusobno, a nije ništa manje štetan od, primjerice, cigareta. Ovo je samo dio zaključaka do kojih su istraživanjem došli učenici Tehničke škole Zagreb. Tom zanimljivom, ali i gorućom temom, bavili su se u sklopu fakultativnog predmeta Škola i zajednica.

snus

Foto: srednja.hr

Niz škola u Gradu Zagrebu već je drugu godinu zaredom provodio fakultativni predmet Škola i zajednica (ŠiZ). Riječ je o predmetu za koji vrijedi pravilo da učenici odabiru, istražuju, stječu iskustvo te predlažu rješenje određenih pojava i problema u zajednici koje samostalno identificiraju.

Da je tako i u praksi, dokazuje primjer Tehničke škole u Zagrebu čiji su učenici pod vodstvom nastavnice Martine Bielen istraživali ovisnost o snusu kod adolescenata. ŠiZ u toj školi pohađa 16 učenika od 2. do 4. razreda različitih smjerova.

– Učenici su samostalno odabrali temu iz više razloga. Snus je sve popularniji među đacima. Kupuje se i preprodaje među učenicima. U medijima su prisutne raznolike informacije pa su djeca odlučila provjeriti iz prve ruke što konzumiraju, odgovara nam Bielen na pitanje zašto su odabrali baš ovu temu.

Došli su do vrlo bitnih informacija oko ovisnosti o snusu

Prepričava i da je istraživanje trajalo par mjeseci. Prije svega su željeli vidjeti kakve sve informacije o snusu postoje na internetu, prvenstveno društvenim mrežama.

– No, kako su informacije bile raznolike, od toga da je snus zapravo ‘zdrava’ alternativa klasičnim cigaretama, preko toga da je snus omiljen među sportašima, do toga da je snus višestruko opasan za organizam, odlučili smo konzultirati struku i detaljnije istražiti snus. Učenici su također proveli anketu na razini škole. Sastavili su kratak upitnik, proveli je među 95 posto učenika naše škole i potom napravili analizu. Rezultati su pokazali da je snus doista popularan među učenicima Tehničke škole, ali da su također svjesni opasnosti konzumiranja snusa za njihovo zdravlje, navodi nastavnica.

Osim informacije da je snus popularan, učenici su kroz svoje istraživanje učenici došli do još nekih važnih informacija o tom proizvodu. Primjerice, koji je njegov sastav, kao i da je količina nikotina u cigareti ograničena na jedan miligram, dok nikotinska vrećica može sadržavati i 20 miligrama nikotina.

– Saznali smo i da korištenje snusa povećava rizik za pojavu nekih kancerogenih bolesti, prije svega, usta i grla. Također povećava rizik za nastanak srčanih oboljenja i moždanog udara. Uz to, konzumiranje snusa može izazvati povećanje krvnog tlaka i broja otkucaja srca, proljev, povraćanje, vrtoglavicu. Teška otrovanja mogu dovesti do pojave napadaja i zastoja disanja. Efekt snusa ovisi o dozi i traje relativno kratko, već za dva sata se eliminira pola količine nikotina koji se apsorbirao u krvotok. Znanstvena istraživanja upućuju na smanjene kognitivne sposobnosti konzumenata svih duhanskih proizvoda, pa tako i snusa. Osobito je štetan utjecaj na mozak u razvoju, tj. kod adolescenata, prepričava nam nastavnica Bielen.

Učenici Tehničke škole doznali su i da ne postoji prednost konzumiranja snusa u odnosu na ostale duhanske proizvode. Naučili su i da dugoročni učinci korištenja snusa mogu uključivati pojavu rana i čireva na sluznici usta te da postoji povećani rizik od pojave karcinoma jednjaka, gušterače, želuca i debelog crijeva, među ostalim.

ŠiZ je u ovoj školskoj godini pohađalo 16-ero učenika Tehničke škole Zagreb

ŠiZ je u ovoj školskoj godini pohađalo 16-ero učenika Tehničke škole Zagreb | foto: privatna arhiva

Učenici su posjetili niz institucija u svrhu istraživanja

A kako je teklo ovo istraživanje? Pa nakon ankete, kontaktirali mnoge institucije za koje su smatrali da bi im mogle pomoći u provedbi istraživanja.

– Neke od njih nam uopće nisu ni odgovorile. Druge su nas preusmjerile na ove prve koje nam uopće nisu odgovorile, a pak treće su nas ugostile i doista nam pomogle, ističe Bielen.

Korisno iskustvo bio im je posjet Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Ondje su naučili razliku između nikotinskih i duhanskih vrećica. Konkretno, da su nikotinske vrećice bijele, neprozirne i mogu se legalno kupiti kod nas na kiosku. Duhanske vrećice su zabranjene, ali su dostupne za narudžbu preko interneta, pojašnjava nam nastavnica. Najzanimljivijim iskustvom ocjenjuje odlazak u posjet Klinici za psihijatriju Sveti Ivan, a ondje su saznali i da se nikotin u prošlosti koristio kao insekticid.

– Naučili smo kako nikotin djeluje na tijelo i da zapravo ne opušta, već naprotiv uvodi u stanje stresa koje se manifestira ubrzanim pulsom, povišenim tlakom itd. Važno je naglasiti da smo razgovarali i na temu marihuane. Doktorica Rojnić Palavra objasnila sam je povezanost konzumacije marihuane i razvoja psihičkih bolesti, naučili smo da marihuana iz doba hippie pokreta nije ista kao danas, saznali smo da se u bolnici organizira škola o videoigricama, škola pretilosti, škola kockanja na kojoj se uči da se kolokvijalno rečeno ne može probiti sustav. Također, saznali smo od doktorice detaljnije o opasnim supstancama koje se nalaze u energetskim pićima poput Red bull-a, Hell i slično, navodi nastavnica.

Išli su i u posjet Institutu za medicinska istraživanja gdje su naučili važne informacije o podijeli psihoaktivnih supstanci i novim psihoaktivnim tvarima koje se ne mogu otkriti klasičnim testovima za drogu. I ono najbitnije – da i najmanje doze takvih droga mogu dovesti do smrti. Čak su i se i bavili analizom droge na Zavodu za toksikologiju te, među ostalim, naučili da su testiranja kao u seriji CSI Miami nemoguća. Učenici su posjetili i Institut za društvena istraživanja gdje smo s ravnateljem Borisom Jokićem razgovarali o ŠIZ-u, svom istraživanju, metodama istraživanja i općenito o ovisnosti među mladima, prepričava nam Bielen.

Izdvojeni članak

Srednjoškolci su se pripremali cijelu godinu i stali pred političare: Ovo su im glavne teme

‘Učenici zaključili da istraživanje nije gotovo’

Dakako, tijekom istraživanja, susretali su se i s raznim izazovima. Nastavnica ističe da je najveći bio uskladiti svakodnevne obaveze u školi, privatne obaveze i istraživanje koje je obuhvaćalo barem tri ili četiri sata tjedno na terenu uz još dva sata tjedno ŠIZ-a u razredu školi. Pitamo je i jesu li već stupili u kontakt s donositeljima odluka oko rezultata istraživanja, primjerice ministarstvom ili zavodima za javno zdravstvo.

– Još uvijek nismo, jer su učenici zaključili da istraživanje nije gotovo. Potaknuli smo daljnja istraživanja na Institutu za medicinska istraživanja, na Danu otvorenih vrata smo informirali učenike i roditelje o snusu, krenuli smo s predavanjima po srednjim školama kako bismo ukazali ostalim srednjoškolcima na štetnost snusa. Trenutno čekamo sastanak s organima reda kako bismo razgovarali o problemu da maloljetnici tj. učenici relativno lako nabavljaju snus preko interneta ili čak na trafikama diljem Republike Hrvatske, kaže nam Bielen.

Izdvojeni članak

Srednjoškolci preplavili zagrebačku skupštinu, vlast slušala: ‘Imamo rješenja koja se lako organiziraju’

Učenici oduševljeni ŠiZ-om

Za kraj ističe kako su predmeti poput ŠiZ-a uistinu korisni učenicima. Ovaj predmet školarce je, prema riječima nastavnice, potaknuo na razmišljanje, preuzimanje inicijative, uči ih samostalnosti, kritičkom mišljenju i ostalom što je potrebno da jednog dana budu samopouzdane, samostalne, društveno korisne osobe koje će promišljati o problemima i mijenjati društvo.

– Učenici su doista oduševljeni ŠiZ-om i za iduću školsku godinu izgleda da ćemo morati formirati dvije skupine šizovaca, kaže zadovoljno Bielen.