Pretraga

Jeste li se ikada zapitali što vaše govno govori o vama? Evo odgovora

A- A+

Nemojmo se lagati, ali svi to rade ma koliko god to oku i nosu neugodno bilo. Pravilno obavljanje stolice važan je, ako ne i najvažniji segment u očuvanju našega zdravlja. Iako vam se na prvi pogled i miris ‘nužda broj dva’ čini kao uzaludni životni ritual, upravo taj isti pogled i miris otkriva pravo stanje probavnog sustava. 

Foto: screenshot

Ako ju zaista shvatite ozbiljno, stolica nam omogućava da na vrijeme donesete promjene kako biste poboljšali zdravlje probavnog sustava, ali i organizma u cjelosti. Oblik, miris i veličina samo su neki od faktora prema kojima možete prepoznati čega imate viška, a čega manjka u organizmu, a u onim najgorim slučajevima i na vrijeme otkriti bolest. 

Izdvojeni članak

Laka zarada: Donirajte izmet za honorar od 200 kuna

Oblik

Već pri samom obliku stolice možete otkriti što biste trebali prestati unositi, odnosno početi unositi u svoje tijelo. Ako prilikom obavljanja stolice izgled iste ima nalik na lješnjake to znači da vam u organizmu nedostaje vlakana i tekućine stoga je vrlo važno da konzumirati vodu, voće i povrće. Ljepljiva i meka stolica znak je da vaše tijelo ne apsorbira masti.

Veličina je i u ovom slučaju vrlo važan segment. Ljudi koji jedu hranu kojoj nedostaje vlakana u većem su riziku da bi mogli oboljeti od raka debelog crijeva ili nastanka divertikuloze. Njihova je stolica mala i tvrda. Nepravilno obavljanje stolice rezultira zatvorom, a on je opet povezan s malom i tvrdom stolicom koja se obavlja uz veliko naprezanje. I u ovom je slučaju vrlo važno organizam obogatiti vlaknastom prehranom. 

Pitate se što znači stolica kobasičastog izgleda? To znači da je vaša stolica optimalna, zdrava i da unosite u organizam sve ono što je potrebno. 

Izdvojeni članak

Jeste li za kavu iz slonova izmeta?

Boja

Kada govorimo o boji našega izmeta i ona može drastično varirati između crne, smeđe, žute pa čak i zelene boje. Crvena boja stolice zapravo je jedna od alarmantnijih boja. Ona ukazuje na prisutnost krvarenja iz donjeg dijela trakta što može biti povezano hemeroidima, divertikuloze, a u najgorem slučaju i do raka rektuma. Iako do takve boje može doći i zbog konzumiranja cikle, svakako se obratite liječniku. 

Zelena boja osim što može biti uzrok konzumiranja povrća poput špinata, može nastati kada je žuć naglo prošla kroz probavni trakt i nije stigla promijeniti boju u smeđu.Također može biti posljedica Crohnove bolesti.

Žuta stolica može biti posljedica poremećaja žučnog mjehura, zbog čega nepravilno obrađuje žuč, a također i uzrok infekcije probavnog sustava.

Bijela stolica se definitivno ne viđa često stoga je vrijeme za uzbunu. može biti znak malapsorpcije, pankreatitisa i raka gušterače. Bijela stolica može biti i posljedica sluzi u stolici, koja joj daje bjelkasti izgled, ali i znak da su crijeva iritirana zbog nečega. 

Crna stolica također znak da je vrijeme da posjetite doktora pogotovo ako je pomiješana s ljepljivim oblikom. Često je znak krvarenja iz gornjeg dijela probavnog sustava, pretjerane konzumacije željeza i mesa.  

Desni klik mišem – Povećaj Foto: cdn.iflscience.com

Jeste li se ikada zapitali što vaše govno govori o vama? Evo odgovora
Share via
Copy link
Powered by Social Snap