Pretraga

Laka zarada: Donirajte izmet za honorar od 200 kuna

A- A+

Od sada možete zaraditi na vlastitom izmetu. Da, dobro ste čuli, izmetu. Ne radi se o šali, već o projektu BioDinaMik u kojem sudjeluju studenti Prehrambeno biotehnološkog fakulteta u Zagrebu preko kojeg su dobili 1.5 milijuna bespovratnih kuna od Europskog socijalnog fonda.

Sudjelovati u ovom projektu vrlo je jednostavno. Jedini je uvjeti su da budete korpulentnije građe, da volite znanost i da ste spremni voditi bilješke što ste dnevno unijeli u sebe, a kad vas pritisne nužda ‘broj dva’ izmet ne puštate kroz kanalizacijske cijevi, već ga spremate jer za njega možete dobiti čak 200 kuna. 

Izdvojeni članak

Izbacivanjem mobitela i drugih gadgeta iz spavaće sobe, mogli biste pobijediti pretilost!

Istraživanje pretilosti

Kako prenosi Jutarnji.hr, studenti će kroz projekt istraživati mikrobne zajednice prisutne u probavnom traktu koje imaju važnu ulogu u razvoju pretilosti. Kroz istraživanje proučavati će jesu li mikrobi odgovorni za slučajeve kada se ljudi ne mogu riješiti viška kilograma, a ipak ne jedu puno, dovoljno se kreću i žive zdravo. 

Iako su se već neki znanstvenici bavili sličnim istraživanjem, ovakav projekt prvi se puta provodi kod nas. Voditeljica istraživanja Ena Melvan za Jutarnji je kazala da se projekt zasniva na novim, znanstvenim dostignućima koja su ostvarena unutar projekta Humanog mikrobioma. S voditeljicom Melvan u projekt su uključeni Janko Dimnić, Damir Oros, Ksenija Uroić i Marijan Praljak, a mentori su im Antonio Starčević, Jurica Žućko i Blaženka Kos. 

Izdvojeni članak

Jeste li za kavu iz slonova izmeta?

Mogu se prijaviti svi kojima je indeks tjelesne težine 30

U istraživanje će biti uključeno deset najsretnijih kandidata koji će svoj izmet naplatiti 200 kuna, a najvažnije je da kandidati imaju BDI, odnosno indeks tjelesne težine 30. Istraživanje će trajati tri dana i studnetima je potrebno dati tri uzorka izmeta; jedan prije tretmana, jedan nakon i zadnji nakon nekoliko dana poslije. S fakulteta poručuju kako tretman nije zahtjevan, a potrebno je pojesti tri puta dnevno keksić od vlakana jednak onome koji dobijemo uz kavu. Važno je zapisivati i drugu hranu koja je unesena dnevno u tijelo, a potrebno je i ispuniti anketu o životnim navikama.

Ovaj bezbolan način zarade već je zainteresirao veliki broj kandidata pa stručnom timu neprestano dolaze nove prijave stoga će biti teško izbor suziti na njih deset. Prijave su i dalje otvorene, a uz novčanu naknadu, odabrani kandidati dobit će kompletnu sliku sastava njegovih crijeva temeljenu na genetskoj analizi DNK.