Pretraga

Jeste li znali da brazilska zastava ima veze s Hrvatskom? Evo koja je poveznica

Svi znaju da je Brazil nogometna sila i da naši Vatreni danas imaju težak zadatak. No, malo tko zna da brazilska zastava ima direktnu poveznicu s Hrvatskom. Žuti romb na zastavi, naime, predstavlja dinastiju Habsburg, koja je vladala našim prostorima od sredine 16. do početka 20. stoljeća.

brazil zastava

Foto: Pexels

Sitno se broji do sudbonosnog susreta Brazila i Hrvatske na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru. Kafići, studentski domovi, učionice – gotovo da nema mjesta na kojem nogomet danas nije tema broj jedan. Svi znaju da su Brazilci opasan protivnik i da današnja utakmica neće biti ni najmanje lagana. No, ono što mnogi ne znaju jest da zastava Brazila ima nevjerojatnu poveznicu s Hrvatskom.

Izdvojeni članak

[FOTO] Pričali smo s nastavnicima Joška Gvardiola: Pomogao je prijatelju iz škole kojemu je izgorjela kuća

Zelena, žuta, plava i bijela

Brazilska zastava jedna je od najdistinktivnijih na svijetu. Gotovo je nemoguće ne prepoznati ili pomiješati sa zastavom neke druge države. Ima motive zelene, žute, plave i bijele boje.

Brazilska zastava koju svi poznajete službeno je uvedena 19. studenog 1889., samo četiri dana nakon što je proglašena Republika. Zastava sadrži natpis ordem e progresso koji predstavljaju brazilske pokrete za neovisnost, ali i moto filozofije pozitivizma Augusta Comtea. Plavi krug ocrtava zvjezdano nebo, točno kako je izgledalo iznad Rio de Janeira na dan proglašenja Republike.

Izdvojeni članak

U osnovnoj se prisjetili Oršića, razredniku kroz noge zabio dva gola: ‘Znao sam da će biti odličan’

Na zastavi imaju dinastiju Habsburg

Zeleno polje i žuti romb preuzeti su sa stare, carske zastave. Zeleno polje predstavlja dinastiju Braganza kojoj je pripadao Pedro I., prvi brazilski car. Žuta, pak, predstavlja njegovu suprugu, caricu Mariju Leopoldinu iz dinastije Habsburg. Dinastija Habsburg, prvo kroz Habsburšku Monarhiju, zatim Austrijsko Carstvo pa i kroz Austro-Ugarsku vladala Hrvatskom, i to još uvijek za vrijeme života Marije Leopoldine, koja je u preminula 1826. godine na brazilskom carskom dvoru.

Hrvatsko je plemstvo sredinom 16. stoljeća po prvi put izabralo Ferdinanda Habsburga za svog kralja, iako su austrijski plemići već stoljeće ranije svojoj Monarhiji pripojili neke dijelove današnje Hrvatske. Pod Habsburgovcima živimo naredna puna tri stoljeća, kroz  osmanska osvajanja, naš narodni preporod i stvaranje Austro-Ugarske. Hrvatski sabor 1918. proglašava odcjepljenje od poražene Austro-Ugarske te 1. prosinca naša država ulazi u Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca.

Svoje znanje o zastavama diljem svijeta možete provjeriti i u našem sustavu kvizovi.srednja.hr.