Pretraga

Jeste li znali da je olimpijski maraton u Rimu 1960. osvojio bosonogi etiopski vojnik

A- A+

Bliže nam se Olimpijske igre u Londonu i možda je pravo vrijeme da se prisjetimo nekih priča iz povijesti ove, najveće, svjetske sportske manifestacije. Abebe Bikila jedan je od sportaša koji je obilježio olimpijske igre u Rimu 1960. godine. Na samom startu maratona TV komentator je začuđeno pitao: Kako li se ovaj Etiopljanin zove?.

Ova izjava komentatora je savršeno opisala stav ostalih sportaša prema trkaču iz jedna siromašne afričke države. Afrika je bila 50-tih godina prošlog stoljeća u političkom i ekonomskom rasulu, nakon odlaska kolonijalnih vladara, te je slika bosog crnca na startu maratona kroz povijesni Rim samo pojačavala tu sliku.

No, Abebe je pokazao da sport često piše najljepše priče. Sa vremenom od 2 sata i malo preko 15 minuta Abebe Bikila je pobijedio na olimpijskom maratonu. Ono što daje priči još čari je činjenica da je Bikila bio vojnik etiopske vojske, a pobjedu je odnio u Rimu, prijestolnici bivšeg okupatora Etiopije. Legenda kaže da je konačni napad u utrci započeo kada je prolazio pokraj Axum Obeliska, spomenika koji je Mussolini donio iz Etiopije kao ratni trofej. 

Četiri godine kasnije Abebe Bikila se vratio na Olimpijske igre u Tokyo i opet osvojio zlatnu medalju. Ovaj put je nosio tenisice. Možda su rimske ceste bolje od japanskih.