Pretraga

Kada ovo pročitate, nećete ga izostavljati iz svoje make up rutine: Evo zašto svima treba kvalitetan primer

A- A+

Bilo da se volite šminkati svaki dan ili tek za specijalne prigode, jedno je sigurno – želite da vaša šminka izgleda dobro. Malo koja stvar je toliko odbojna kao što je loše nanesena šminka. Osim što izgleda neuredno, sasvim sigurno ne pomaže da vi izgledate bolje nego bez šminke. I tu u igru dolazi i primer.

foto: Pexels; Adrienn

Čak i da niste neki veliki specijalist za šminku, do sada ste vjerojatno čuli za primer. Ne postoji neka hrvatska riječ za ovaj kozmetički proizvod već je riječ o engleskoj posuđenici, ali zato je zanimljivo otkud baš ova riječ. Primer je naziv koji se također koristi i kada je u pitanju bojanje drva ili metala, kao nekakva pripremna boja.

Slično se događa i s primerom u kozmetici – njega nanosite kao pripremu, kako bi sva ostala šminka dobro legla. Ta šminka može biti puder (upravo se na taj primer najčešće i misli), ali isto tako postoje i primer za maskaru, primer za ruž i primer za sjenilo. Svi oni imaju svoju funkciju, a to je da pomognu ostalim proizvodima da se što bolje ‘uhvate’ na vaše lice.

U svakom slučaju, najviše ćete si pomoći ako se potrudite koristiti primer za lice, odnosno stavljati ga prije nego što krenete s nanošenjem pudera ili tonirane kreme, a možda čak i kada ne koristite nijedno od toga. Ako vas i dalje nismo uvjerili, ne brinite – donosimo nekoliko razloga zašto, koje je naveo Allure.

Izdvojeni članak

Cijelo vrijeme nanosite maskaru pogrešno: Ovih nekoliko savjeta doslovno će vam otvoriti oči

Pomaže koži da izgleda bolje

Već smo otprilike najavili ovo, ali možda je bitno reći kako primer točno pomaže vašoj koži da izgleda bolje. Njegova je primarna namjena ta da zagladi kožu, učvrsti šminku i popuni pore. Ali isto tako, primer može posvijetliti ten, izblijediti bore i crte, smanjiti akne i pomoći u hidrataciji kože.

Ako i inače niste zadovoljni s time kako vam šminka izgleda, možda je vrijeme da se napokon odlučite kupiti primer. Ako ništa, uspjet ćete matirati T-zonu, a to je uvijek dobra stvar, čak i da nemate prirodno masnu kožu. Bitno je samo da odaberete primer koji vam najviše odgovara – raspitajte se i odaberite onaj za vaš tip kože.

Lako nanošenje

Ovisno o tome koliko ste vješti s nanošenjem šminke, sam proces šminkanja može trajati pet minuta ili pola sata. Naravno, ovisi i o tome za koju prigodu se spremate. U svakom slučaju, primer će vašoj rutini oduzeti možda dvije do tri minute vremena, i to uz sušenje. Primer se stavlja prije nego što krenete sa šminkom, a nakon što ste stavili dnevnu kremu i završili s njegom kože.

I dok vjerojatno puder/toniranu kremu nanosite kistom ili beauty blenderom, primer ćete najbolje nanijeti prstima. Ako se već nikako ne možete natjerati na to, radije koristite beauty blender – kist će vam samo smutiti cijelo lice, a nećete ga uspjeti dovoljno dobro nanijeti. Svakako nemojte pretjerivati s količinom primera, neće izaći na dobro.

Primer za svaki problem

Kao što smo već spomenuli, postoji mali milijun različitih primer proizvoda, pa tako i podvrsta. Ovisno o tome koji problem imate s kožom, možete pronaći primer koji se bori baš s time. Ako želite smanjiti crvenilo, potražite color-correcting primer. Ako imate neke crte koje biste sakrili, morat ćete pronaći primer s efektom zaglađivanja…

Početničke greške

Teško je ići kroz život bez pogrešaka, pa ćete ih tako vjerojatno napraviti i kada je u pitanju primer. Probat ćemo vam olakšati situaciju i upozoriti vas na nekolicinu mogućih grešaka, a vi zatim samostalno odlučite koliko ćete nam vjerovati. Kao prvo, pričekajte s nanošenjem šminke nakon što ste nanijeli primer – pričekajte da se u potpunosti osuši.

Zatim, pronađite primer koji odgovara vašem tipu kože – hidratantni za suhu i miješanu kožu, a matirajući za one koji se bore s previše sjaja. Pripazite i na to da imate primer koji je kompatibilan s proizvodom koji nanosite. Prije nego što kupite primer, isprobajte da vidite kako funkcionira u kombinaciji s vašim puderom/toniranom kremom.