Pretraga

Kada se upotrebljava zamjenica ‘koji’, a kada ‘kojeg’? Pravilo je vrlo jednostavno

A- A+

Pravilna upotreba zamjenica ‘koji’ i ‘kojeg’ može nekima zadavati glavobolju. Srećom, pravilo koje stoji iza toga vrlo je jednostavno i lako pamtljivo. Sve što treba znati je to da se zamjenica ‘koji’ koristi kada se odnosi na nešto neživo, a zamjenica ‘kojeg’ na živo.

učenje_zadaća_student_učenik (4)

Ilustracija: Unsplash

Hrvatski jezik ima mnogo pravopisnih dilema, a jedna od njih odnosi se i na pravilnu upotrebu zamjenica ‘koji’ i ‘kojeg’. Iz tog se razloga u svakodnevnom razgovoru često može čuti nepravilno korištenje ovih zamjenica, no jednom kada vam netko objasni u čemu je ‘kvaka’, to se više neće događati.

Kako je objašnjeno na stranici Instituta za hrvatski jezik, Gramatika.hr, postoji jedno osnovno pravilo koje treba zapamtiti kod korištenja zamjenica ‘koji’ i ‘kojeg’. Naime, zamjenica ‘koji’ koristi se kada se odnosi na nešto neživo, dok se ‘kojeg’ koristi za živa bića. Evo i nekoliko primjera koji će vam pomoći da lako to zapamtite.

  • To je mobitel koji je dobila
  • To je automobil koji je kupio
  • Dječak kojeg je upoznala
  • Roman koji rado čitam
  • Matija kojeg si zagrlio
  • Račun koji si platio

Dakle, stvar je vrlo jednostavna – ‘koji’ je za neživo, a ‘kojeg’ za živo. Pravilna upotreba ovih zamjenica olakšava razumijevanje i jasnije prenosi namjeru i značenje rečenice, stoga je važno biti svjestan ovog gramatičkog pravila i primjenjivati ga u svakodnevnoj komunikaciji.