Pretraga

Kako odčepiti WC školjku? Donosimo nekoliko načina s kojima ćete brzo i lako riješiti problem

A- A+

Jeste li se ikada zatekli nad svojom WC školjkom, razočarano gledajući u vodu koja se ne želi povući? Ne brinite, gotovo svi smo prošli kroz to. Bilo da ste u svom domu ili u gostima, panika oko začepljene WC školjke može pokvariti čak i najbezbrižnije trenutke. No, ne očajavajte! Postoji nekoliko jednostavnih načina koje možete isprobati kako biste riješili ovu nezgodu prije nego što pozovete vodoinstalatera.

wc školjka i odčepljivanje vakuum gumom

foto: Canva

Začepljen WC često izaziva stres i neugodu u svakodnevnom životu, ali prije nego što pribjegnete hitnim pozivima vodoinstalateru, imamo dobre vijesti – postoji nekoliko djelotvornih metoda koje možete iskušati kako biste sami riješili ovu neugodnu situaciju. Umjesto da se suočite s hitnim situacijama koje ostavljaju cijevi zatvorene, doživite avanturu samostalnog spašavanja WC-a uz pomoć ovih kućnih trikova. Ne samo da ćete sačuvati novac, već ćete i naučiti nekoliko pametnih trikova koje možete podijeliti s prijateljima.

Deterdžent za pranje suđa i vruća voda

Prvi korak prema odštopavanju WC-a možete pronaći u svojoj kuhinji. Započnite dodavanjem izdašne količine (otprilike čašu ili šalicu) deterdženta za pranje suđa u školjku. Ostavite da djeluje minimalno 45 minuta (idealno bi bilo 90 minuta) te nakon toga napunite kantu vruće vode i ulijte ju u školjku. Pripazite da voda ne bude kipuća kako vam školjka ne bi puknula. Ako čujete i vidite da voda polako odlazi, pustite vodu i vaš je problem riješen.

Ako je izvor začepljenja hrana ili izmet, treba znati da je u pitanju masnoća. Imajući na umu to da deterdžent za pranje suđa odmašćuje i otklanja prljavštinu, ova metoda je često vrlo učinkovita. Korisni savjeti su i to da nikako ne povlačite vodu prije nego krenete s odštopavanjem WC školjke, a ako se voda nakon postupka nije u potpunosti povukla, postupak možete ponoviti još jednom.

Izdvojeni članak

Urnebesan komentar: Evo kako filozof i teolog rješavaju problem začepljenog odvoda

Vakuum guma i trik s velikom količinom vode

Ako ste sretnik s vakuum gumom, vjerujte nam, imate najboljeg saveznika za odčepljivanje WC-a. Postavite gumu tako da prekriva odvod, stvarajući vakuumski pečat. Zatim, gumu povlačite brzim i naglim potezima nekoliko puta gore-dolje dok ne počnete osjećati otpor prilikom povlačenja prema gore.

Kako biste pravilno vakuumirali, u školjci mora stalno biti vode, a gumeni dio mora biti pod vodom. Obratite pozornost i na zvukove. Ako pravilno radite, trebali biste čuti protok vode. Pustite vodu i ako i dalje ne odlazi, ponavljajte postupak dok ne odčepite. Budite upozoreni da bi vas voda mogla poprskati, pa radite ovo sa sigurne udaljenosti.

U slučaju da ipak nemate vakuum gumu, ne očajavajte. Postoji još jedan trik koji možete isprobati. Uz pomoć napunjene kante tople ili vruće vode, izlijte vodu izravno u WC školjku. Ovaj iznenadni i veliki pritisak vode može pomoći da se začepljenje brže razbije i odčepi odvod. Pripazite da ne izlijete previše vode odjednom kako se voda ne bi prelila i poplavila vam pod, a voda vas može poprskati i s ovom metodom.

Plastična folija

Podignite poklopac i dasku te ih ostavite gore. Provjerite je li WC daska suha kako bi plastična folija dobro prianjala oko školjke. Omotajte foliju dobro oko WC školjke u bilo kojem smjeru i u nekoliko slojeva. Potom pustite vodu, a nakon što se voda nagomilala ispod folije, pritisnite foliju prema unutra kako biste stvorili pritisak.

Zatim, odmah otpustite foliju. Ponavljajte ovaj postupak nekoliko puta kako biste pokušali izbaciti začepljenje. Ako je WC i dalje začepljen, ponovite postupak s omatanjem. Plastična folija trebala bi se ispupčiti zbog promjene tlaka unutar zdjele, stvarajući efekt vakuuma.

Izdvojeni članak

Razmišljate o promjeni frizure? Ovo su četiri stila koja će dominirati u 2024.

Vruća voda i puno soli

Alternativa koja može biti jednako učinkovita uključuje toplu vodu i sol. Pomiješajte vruću vodu s velikom količinom soli, a zatim pažljivo izlijte smjesu u WC školjku. Sol će pomoći razbiti masnoće i naslage, dok će topla voda ubrzati proces. Opet, pripazite da voda ne bude kipuća da školjka ne pukne. Pričekajte nekoliko minuta prije nego pokušate povući vodu. Ovaj pristup može biti iznenađujuće efikasan u razbijanju tvrdokornih začepljenja.

Ako ovi trikovi ne uspiju, uvijek možete isprobati klasična sredstva za odčepljivanje WC-a koja su dostupna u trgovinama. Osim toga, važno je redovito održavati čistoću WC-a kako biste spriječili ponovno začepljenje. Ukoliko imate školjku koja slabije ‘probavlja’ sadržaje nakon puštanja vode, pokušajte koristiti manje toaletnog papira i izbjegavajte bacanje predmeta koji mogu začepiti odvod.