Pretraga

Kako si olakšati život u studentskom domu i izglačati odjeću bez glačala

A- A+

Studenti se upravo počinju useljavati u domove i privikavati se na studentski život. Iako su domovi odlična stvar i jedinstveno iskustvo, život u domu ponekad baš i nije praktičan. Što ako baš želite obući omiljenu haljinu, ali je nakon putovanja u koferu užasno zgužvana, a nemate glačalo pri ruci? Donosimo nekoliko savjeta kako izglačati neprivlačne nabore u udobnosti studentske sobe.

odjeća

Foto: Unsplash

Spremate se za izlazak, ali omiljena košulja ili haljina vam je prilično izgužvana? Naravno, ako imate glačalo, to nije nikakav problem. No, ako živite u domu vjerojatno nemate dovoljno mjesta za sve stvari koje vam mogu zatrebati. Srećom, izglačati nabore je moguće i bez glačala uz nekoliko praktičnih savjeta.

‘Prešanje’ odjeće

Sjećate li se prešanja cvjetova i izrade herbarija na satovima prirode i društva? Isti trik možete primijeniti i za glačanje odjeće. Još je jednostavnije, jer vam neće trebati upijajući papir. Položite komad odjeće na krevet i rukama ga izravnajte koliko god možete. Zatim ga umotajte u čvrstu rolu i stavite ispod madraca da odstoji par sati. Kada ga odmotate, nabori će nestati.

Sličan trik možete izvesti i s blago vlažnim ručnikom. Kao i u prethodnom triku, položite odjeću na glatku površinu, a zatim na nju stavite vlažan ručnik i lagano pritisnite kako bi izgladili nabore. Ručnik ne treba biti pretjerano mokar, osim ako nema vremena čekati da se odjeća osuši.

Izdvojeni članak

Zašto studenti toliko vole menzu: Trauma zvana ‘posjet čajnoj kuhinji u domu’

Para i vrući zrak

Sušilo za kosu vjerojatno imate, a ono će najbrže i najlakše izgladiti nabore. Zategnite dio odjeće koji želite izglačati i zatim iznad njega lagano prelazite vrućim zrakom iz sušila. Ovaj trik je malo kompliciraniji jer morate pripaziti na temperaturu sušila. Stavite ga na što manju temperaturu i malo odmaknite kako ne biste prevrućim zrakom oštetili tkaninu.

Umjesto sušila možete upotrijebiti i glačalo za kosu, ali njime možete izglačati znatno manju površinu odjednom, a s obzirom na to da tkanina dolazi u kontakt s glačalom, morate biti posebno oprezni da ne spalite tkaninu.

Vruća voda i para također mogu pomoći. Dakle, s odjećom ćete ići pod tuš, ali ju nećete smočiti. Dovoljno je da pustite vruću vodu i para će izgladiti nabore na tkanini. Pazite da se ne opečete!