Pretraga

Zašto studenti toliko vole menzu: Trauma zvana ‘posjet čajnoj kuhinji u domu’

A- A+

Dok još uvijek niste student, olako shvaćate sve ono što imate. Ni ne idete za time da je zaista luksuz posjedovati perilicu rublja ili hladnjak. Sigurna sam da ste tek odlaskom na studij i preseljenjem u studentski dom shvatili koliko je kuhinja bitna. Ne samo da volite biti tamo, već je nemoguće bez nje.

foto: Pexels; Flora Westbrook

Odlazak na studij je sasvim sigurno jedna od najuzbudljivijih stvari koje vam se mogu dogoditi. Pogotovo ako odlazite na studij u neki drugi grad, u neko drugo mjesto. Tada se (vjerojatno) prvi put odvajate od svojih roditelja, od svoje obitelji, i imate potpunu slobodu činiti sve što želite. Možete zamijeniti dan za noć, jesti gumene bombone za ručak i ne tuširati se danima.

Imate slobodu to raditi, ali čak i da se upustite u takav život, ubrzo biste shvatili zašto vam to nikad nije bilo dopušteno. Bit će vam jako teško normalno funkcionirati ako dane prespavate – propustit ćete predavanja, ali i druženja s ljudima. Isto tako će vas vjerojatno odmah početi boljeti trbuh ako odlučite pojesti cijelu vrećicu gumenih bombona za ručak, a općenito nećete imati dovoljno energije, bit ćete čangrizavi i na kraju, gladni. Ako se ne tuširate, ne moramo ni govoriti što vas čeka.

Izdvojeni članak

Beskonačni redovi, žilavo meso i hladna hrana: Pitali smo studente koja menza im je najgora

U svakom slučaju, ne možete biti samostalni, a izbjeći trenutak odgovornosti. Jednostavno, jedno ne ide bez drugoga. Stoga, živjet ćete sami (donekle), ali ćete isto tako morati suočiti se s ružnim trenutcima te samostalnosti. Pogotovo ako završite u domu. Tek tada ćete početi zapravo cijeniti sve ono što ste cijeli život imali, a uzimali ste zdravo za gotovo. Recimo, kuhinju.

Kuhinja je normalan dio svakog doma i teško da biste mogli naići na neki dom koji nema kuhinju, a da trenutno nije u tijeku neka renovacija, ili zaista kriminalna priča u pozadini. No, kada dođete u studentski dom, kuhinja odjednom postaje luksuz. Naravno, u domovima postoje čajne kuhinje, ali ako ste ikada samo posjetili dom usputno, znate da to nije mjesto u kojem ćete zapravo kuhati.

Velik broj studenata se ubrzo privikne na menzu i zaboravi na to koliko je dobra hrana koja nije iz menze. Standardi šokantno brzo opadnu i vi jednostavno funkcionirate tako što cijelo vrijeme živite u nekakvom negiranju dobrog okusa. Dok ne odete doma i pojedete nešto što vam je skuhala mama i onda shvatite koliko ste duboko zaglibili. No, postoji nekoliko razloga zašto studenti ne kuhaju u domovima. I svi su validni. Više-manje…

Gdje jesti?

Jako bitna stvar kod toga kad nešto skuhate jest da to jelo u miru i pojedete. Vjerojatno ste i sami primijetili da kada nešto pojedete u žurbi, ‘ne sjedne vam dobro’. Da ste pojeli i najbolju stvar na svijetu, ako si niste uzeli par minuta kako biste svaki zalogaj pošteno prožvakali, zatim malo prosjedili nakon, vjerojatno neće biti dobro. Upravo to je ono što je u menzama problematično – nikad ne možete jesti sami.

I dok bi bilo moguće riješiti taj problem kuhanjem u domu, postavlja se vrlo jednostavno pitanje – gdje ćete jesti? Čajne kuhinje su u većini slučajeva toliko male i nespretne da sasvim sigurno ne možete jesti tamo, jer doslovno ni nema stolova. Morate se vratiti u sobu, što može biti dobra opcija, ali isto tako i ne mora. Ponovno, ovisi o tome s kime ste u sobi. Možda ćete razviti ritual zajedničkih večera, a možda samo niste rođeni pod sretnom zvijezdom.

Katastrofalno stanje kuhinje

Spomenuli smo do sad već nekoliko puta pojam ‘čajna kuhinja’, ali ako niste stanara nekog studentskog doma, vjerojatno vam to zvuči malo apstraktno, pa ćemo ukratko pojasniti. U pitanju je vrlo mala prostorija u kojoj se samo nalazi nekoliko ploča za kuhanje, sudoper i komad radne površine. Ako vam zvuči kriminalno, to je zato što to i je slučaj.

Pogotovo zato što su najčešće oronule kuhinje koje izgledaju kao da su tu od 60-ih godina prošlog stoljeća, što vjerojatno također nije daleko od istine. Posebno morate paziti kada se napokon odvažite nešto kuhati, zato što je vrlo moguće da nećete iz prve ubosti ploču koja zapravo grije.

Krađe na svakom koraku

I za sam kraj, nismo mogli izostaviti ovu predivnu pojavu, a to su krađe. Krađa je uvijek grozna i za osudu, a pogotovo kada je među studentima. Svi smo jadni i siromašni, zašto biste nekoga još dodatno pokrali? Ne samo da nestaje hrana iz zajedničkih kuhinja, već se nerijetko dogodi da nestanu lonci, tanjuri, pribor za jelo… Strašne priče, znamo.

Zašto studenti toliko vole menzu: Trauma zvana ‘posjet čajnoj kuhinji u domu’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap