Pretraga

Klub 27

A- A+

Da bi postali članovi ovog kluba trebali su zadovoljiti dva uvjeta: Bili su slavni glazbenici i umrli su u dvadeset i sedmoj godini života. Mnogi od njih umrli su u okolnostima koje ni danas nisu posve razjašnjene. Radi li se o koincidenciji, godini stvaralačke krize ili spletu okolnosti – ostati će tajna ili, možda, jednog dana neka ozbiljna studija pokaže da je to sve samo – slučajnost.

Iako osnivač ovog kluba ne postoji, njegovim prvim članom smatra se kralj delta bluesa Robert Johnson. Rođen je 1911. i legenda kaže da je toliko žudio za uspjehom, da je dušu prodao vragu u zamjenu za nevjerojatan talent sviranja gitare. Pronađen je mrtav 1938. god. pokraj boce viskija u kojoj su bili tragovi strihina -otrova za miševe. Proglašen je 5. najboljim gitaristom svih vremena te je utjecao na mnoge glazbenike, međuostalima i Erica Claptona.

Sljedeći slavni član je gitarist i jedan od osnivača grupe The Rolling Stones – Brian Jones (1942.-1969.). Bio je sklon pretjeranoj konzumaciji droga, a zbog sve većeg razilaženja s ostatkom benda u lipnju 69. napustio je Stonese. Mjeseca dana poslije pronađen je na dnu vlastitog bazen. U izvješću mrtvozornik pisalo je: smrt nesretnim slučajem, no 40 godina poslije pojavili su se novi dokazi prema kojima je Jones navodno ubijen.

Sedamdesete su na scenu donijele mnoge velikane rock glazbe, među njima i gitarističkog genija iz Seattlea: Jimi Hendrixa. Ovaj samouki gitarist proslavio se na svom Fender Stratocasteru, a časopis Rolling Stones proglasio ga je najboljim gitaristom svih vremena. Neke pjesme mogao je odsvirati iza leđa, vrata, pa čak i zubima. Preminuo je u jednom londonskom hotelu jutro nakon održanog koncerta. Ugušio se povraćajući.

Samo nekoliko tjedana poslije Hendrixove smrti ljubitelje rocka potresla je nova vijest. Dok je njezin album Pearl bio u završnoj produkcijskoj fazi Janis Joplin (1943.-1970.) bila je na putu za studio u Los Angelesu gdje je trebala snimiti vokale za pjesmu Buried Alive in the Blues, no tamo nikada nije stigla. Preminula je zbog predoziranja heroinom u sobi Landmark Motor Hotela. Posljednje pjesme koje je snimila bile su Mercedes Benz i rođendanska čestitka za Johna Lennona.

Još jedno ime na ovoj listi glazbenik ikona je ime kralja guštera ili Jima Morrisona. Pjevač kojeg su obožavateljice smatrale apsolutnim seks-simbolom i čiji su stihovi grupu The Doors uvrstili u vrh glazbene scene pronađen mrtav u kadi. Kao uzrok smrti u policijskom izvješću naveden je srčani udar, no obdukcija nikada nije obavljena. Postoje nagađanja da je umro od predoziranja slučajno zamijenivši kokain heroinom. Pokopan je na groblju Pere-Lachaise u Parizu.

Uskoro se bliži i osamnaest godina od smrti Kurta Cobaina. Iako je 1994. Nirvana bila na vrhuncu slave, u svom oproštajnom pismu Kurt navodi kako ga glazba već duže vrijeme ne čini sretnim. Pronađen je mrtav u svom domu u Seattleu, a kao razlog smrti službeno izvješće navodi samoubojstvo. Obdukcija je pokazala suprotno -zbog visoke razine heroina u krvi Kurt nije bio u stanju uperiti oružje u sebe.

Zadnja, ali ne i manje vrijedna, na listi najpoznatijih u Klubu 27 je Amy Winehouse. Crveni ruž, natapirana kosa, previše tuša za oči i prije svega snažan vokal bili su njezini zaštitni znakovi. I dok je svojom glazbom i imidžom na glazbenoj sceni bila pravo osvježenje u privatnom životu se borila s raznim ovisnostima. 2011. pronađena je mrtva u svome stanu u Londonu. Obožavatelji se nadaju da je Amy napokon pronašla svoj mir, no ostaje pitanje- tko je sljedeći?