Pretraga

Pojam nastao nakon smrti Kurta Cobaina: Znanost objasnila fenomen ‘Kluba 27’

A- A+

Sumnjamo da postoji osoba koja ne zna što predstavlja izraz ‘Klub 27’, no za one koji s njim možda još nisu upoznati radi se o dobi brojnih mladih i slavnih zvijezda koje su s 27 godina počinili samoubojstvo ili umrli iz nekog drugog razloga, a najčešće je to predoziranje. Nakon Kurta Cobaina, Briana Jonesa, Jimija Hendrixa i Janis Joplin, kao i još nekih mediji i publika počeli su nagađati kako se radi o ukletoj dobi. Danas ‘Klub 27’ ima kultni status, no znanost je ipak pokazala da za njega postoji razumno objašnjenje.

Screenshot: YouTube

Pojam ‘Klub 27’ prvi se put pojavio nakon samoubojstva Kurta Cobaina, kada je njegova majka rekla nešto u što se brzinom munje proširilo medijima.

– Rekla sam mu da se ne pridružuje tom glupom klubu, rekla je spomenuta, nakon čega je počelo povezivanje Cobaina i drugih glazbenika koji su skončali u toj dobi. Jim Morrison, Janis Joplin, Jimi Hendrix i brojni drugi svijet su napustili upravo sa 27 godina, a iako se činilo kako se radi o ‘prokletoj’ dobi, znanstvenici su pronašli racionalno objašnjenje za ovaj fenomen.

Izdvojeni članak

Koje želje Amy Winehouse nije stigla ostvariti

Najčešći uzrok smrti je predoziranje

Znanstvenici su studijom tijekom 40-godišnjeg perioda ispitali 1 500 izvođača te usporedili životni vijek Elvisa Presley s prosječnim životnim vijekom drugih ljudi koji su imali 21 godinu kada je on izveo ‘Hound Dog’. Ispostavilo se kako je životni vijek rock zvijezda nešto kraći, za što je krivac upravo njihov životni stil.

Teško djetinjstvo kao bitan faktor

Najčešći uzrok smrti bio je, logično, predoziranje. Brojne slavne zvijezde imaju problema s drogom i ovisnostima, stoga ne čudi da je većina pripadnika ‘Kluba 27’ konzumirala opojna sredstva različitih vrsta. Upravo je takav način života uz različita stanja kroz koja su prolazili kumovao tragičnim završecima njihovih mladih života. Autor knjige ‘The 27 Club’ Howard Sounes također je napomenuo kako je većina članova istoga imala teško djetinjstvo koje je na njima ostavilo duboke tragove zbog kojih su koristili alkohol i droge koji su im služili kao utočište i bijeg.

Izdvojeni članak

Foto: Beba s Nirvaninog albuma sada 22-godišnji student

Znanstveni temelj za ‘Klub 27’ postoji

‘Klub 27’ zapravo je više klub 20-ih i 30-ih,no članovi kluba o kojem danas pišemo najpoznatiji su jer su njihove smrti potakle brojne priče i nagađanja. O smrti Kurta Cobaina i Jima Morrisona još se uvijek priča, no kako god bilo znanstveni temelj za ‘Klub 27’ postoji. Život kakav su vodili prerano preminule zvijezde jednostavno se kod mnogih pokazao kobnim, piše Policymic.