Pretraga

Lezbijsko-feministički zbor snimio provokativni spot povodom OI u Sočiju

A- A+

Članice prvog lezbijsko-feminističkog zbora u ovom dijelu Europe snimile su spot za pjesmu ‘Katjusha’ kojim iskazuju podršku i solidarnost s LGBT građanima Rusije i cijelog svijeta. Le Zbor je objavio video pod nazivom ‘Rusiji s ljubavlju’ povodom Olimpijskih igara u Sočiju te su istim osudile kršenja ljudskih prava u Rusiji.

Screenshot YouTube

Le Zbor je prvi mješoviti ženski, lezbijsko-feministički zbor u regiji koji je već nekoliko puta javno isticao kršenje ljudskih prava. Mnogima su članice poznate po tome što su uoči referenduma održanog 1. prosinca, na kojem se odlučivalo o definiciji braka, na Markovu trgu raširile transparent kojim su zatražile da se 1. prosnca proglasi Nacionalnim danom borbe protiv homofobije.

Izdvojeni članak

Le Zbor: Proglasite 1. prosinca Nacionalnim danom borbe protiv homofobije

Dva mjeseca kasnije 10-ak članica lezbijsko-feministirčkog zbora je snimilo spot za pjesmu ‘Katjusha‘ kojim izražavaju svoju solidarnost s LGBT građanima Rusije, ali i cijelog svijeta.

Spotom ‘Rusiji s ljubavlju’ odale podršku gej populaciji

Spot nazvan ‘Rusiji s ljubavlju‘ djevojke su snimile povodom Olimpijskih igara u Sočiju te zbog nedavnog poteza ruskog parlamenta koji je usvojio zakon o zabrani gej propagande.

– Smatramo da je kršenje ljudskih prava u Rusiji zadnjih godina poprimilo zabrinjavajuće razmjere. Ruski je parlament usvojio zakon o zabrani gay ‘propagande’ donesen radi zaštite konzervativnih vrijednosti, a koji je već doveo do povećanja nasilja prema LGBT osobama. Nakon izglasavanja tog zakona, izglasan je i zakon o zatvorskim kaznama do tri godine radi “vrijeđanja religijskih osjećanja”, temeljem inicijative pokrenute suđenjem članicama benda Pussy Riot, napisale su članice Le Zbora.

Izdvojeni članak

Sve što niste znali o OI u Sočiju


'Katjusha' 2014. ponovno postaje ruska budnica

– Pjesma Katjusha nastala je 1938. godine, njome su žene ispraćale vojnike koji su se borili protiv nacističkoga okupatora, a talijanski partizani su je prepjevali te je postala simbol otpora od Grčke do Malezije. Spot za Katjushu, u režiji Tomislava Fiketa, snimatelja Jovana Kliska i montažera Frana Sokolića, u Rusiji bi najvjerojatnije bio etiketiran i zabranjen kao gej ‘propaganda’. Na taj način, 2014. godine, Katjusha ponovno postaje ruskom budnicom!, poručile su članice Le Zbora.

Pozivaju sve Hrvate da osude kršenje ljudskih prava u Rusiji

Pjevačice koje djeluju od 2005. godine ovim su putem pozvale sve hrvatske sportaše i sportašice, političare i političarke te druge javne osobe da jasno osude kršenja ljudskih prava u Rusiji te da ruskim vlastima poruče da su odluke koje na taj način donose nedopustive.

– U takvom okruženju sljedećih će se dana odvijati Olimpijske igre koje će pratiti cijeli svijet, ali koje također nisu lišene kršenja osnovnih ljudskih i radničkih prava: dok su Olimpijske igre u Sočiju najskuplje Olimpijske igre svih vremena, devedeset posto radnika na olimpijskim građevinama ili uopće nije dobilo plaću ili je dobilo samo jedan dio, javljaju ruske organizacije za ljudska prava, istaknule su pjevačice prvog lezbijsko-feminističkog zbora u regiji.