Pretraga

Le Zbor: Proglasite 1. prosinca Nacionalnim danom borbe protiv homofobije

A- A+

Le Zbor je prvi ženski mješoviti, lezbijsko-feministički zbor u ovom dijelu Europe koji broji desetak članica. U osam godina koliko djeluju, kako navode iz zbora, etablirale su se kao promotorice ljudskih prava i kulturno-umjetničkog aktivizma. Povodom raspisivanja referenduma o braku 1. prosinca, pjevačice su zatražile da se spomenuti datum proglasi Nacionalnim danom borbe protiv homofobije te planiraju razne akcije kojima će građane potaknuti da glasaju ‘PROTIV’.

Foto: privatna arhiva

Što smo bliže 1. prosincu kada će se odlučivati o sudbini braka u Hrvatskoj, sve se više buke podiže sa strane onih ‘ZA’, ali i onih koji će na referendumu zaokružiti ‘PROTIV’. Među zadnjima su i članice prvog ženskog mješovitog lezbijsko-feminističkog zbora koje su nedavno na Markovu trgu izvele simboličnu akciju kojom su htjele upozoriti na opasnosti koje donosi ovakav referendum.

Izdvojeni članak

Lajk naš svakdašnji: Argumenti ZA i PROTIV lišća, drveća i homosekusalaca

Ovakav tip referenduma je homofoban

Le Zbor djeluje od 2005. godine te su se, kako iz zbora navode, etablirale kao promotor ljudskih prava i kulturno-umjetničkog aktivizma. Broje oko desetak članica, a iza sebe imaju preko 130 nastupa diljem Hrvatske i inozemstva.

Popele su se i na pozornicu HNK u Zagrebu gdje su 29. travnja prošle godine u sklopu Svečanog zatvaranja Festivala Queer Zagreb otpjevale hit od Let 3 ‘Riječke pi…’ te oduševile publiku. Snimka te izvedbe se ovih dana našla na nekoliko portala, a medije su privukle i svojim prijedlogom da se 1. prosinca proglasi Nacionalnim danom borbe protiv homofobije.

Izdvojeni članak

Poruka jedne majke uoči referenduma postala viralna

– Za početak smo na Markovom trgu, ispred Sabora izvele simboličnu akciju kojom smo htjele upozoriti na opasnosti koje donosi ovakav referendum. Naš prijedlog je da se 1. prosinac proglasi Nacionalnim danom borbe protiv homofobije. Referendumska inicijativa koja želi ustavom definirati brak kao zajednicu muškarca i žene je primarno usmjerena protiv lezbijki i gejeva te je time u svojoj biti homofobna, napisala nam je članica Le Zbora Lea Jurišić.

Cilj inicijative nije zaštititi brak

Cilj inicijative, kako tvrdi Lea, nije ‘zaštititi’ brak, nego onemogućiti manjini da uživa ista prava kao većina. Dodala je kako Le Zbor planira razne akcije kojima će građane i građanke potaknuti da izađu na referendum i da glasuju PROTIV mržnje i diskriminacije.

– Nacionalni dan borbe protiv homofobije trebao bi se obilježavati da bi i buduće generacije bile svjesne i znale prepoznati homofobiju u svim njenim pojavnostima i da bi znale reagirati na vrijeme i spriječiti svaku diskriminaciju, zaključila je Lea.