Pretraga

Može li Napulj biti kao Zagreb 1987.? Doznat ćemo u narednih 12 dana

A- A+

Mnogi Zagrepčani zrelije dobi još uvijek se rado prisjete tog divnog ljeta 1987. godine, kada je Zagreb u desetak dana bio mala svjetska metropola, uslijed održavanja Ljetne Univerzijade, na kojoj je nastupilo gotovo 6.500 sportaša iz 122 zemlje svijeta. Uračuna li se sportskim nadmetanjima činjenica da su u to doba izgrađeni Draženov dom, Autobusni kolodvor, plivalište Mladosti, obnovljeni Jelačić plac, muzej Mimara i druge ulice i trgovi te revitalizirana Šalata, jasno je zašto se svi akteri, volonteri, ali i usputni promatrači, rado sjećaju ovog događaja. Trideset dvije godine poslije, točnije od sutra, Napulj će biti domaćin jubilarne 30. Ljetne univerzijade.

Izvor; Facebook Univerzijada ’87

Na današnjoj pressici, organzatori su rekli da prilikom pripreme natjecanja nije sve glatko prolazilo, ali da su sada spremni za njegov početak. Naime, Napulj nije trebao biti organizator ove jubilarne Univerzijade, ali je Brazil odustao od domaćinstva pa je ono prebačeno u Kampaniju.

Inače u srijedu je otvorenje natjecanja, ali već od sutra počinju kvalifikacije za glavne turnire. Hrvatska se delegacija u Napulj zaputila u jakom sastavu od gotovo osamdeset sportaša u osam sportova. Među njima i u dva ekipna sporta odnosno u vaterpolu i košarci.

Od vaterpolista uvijek očekujemo odličja

Izdvojeni članak

Provjerite koja je nacija osvojila najviše medalja na Europskim sveučilišnim igrama

Vratimo se još malo na dragu nam Univerzijadu u Zagrebu. Te 1987. godine vaterpolska reprezentacija Jugoslavije bila je ‘tek’ treća na Mladosti, budući da su se Talijani pokazali prejakima u polufinalu, a o čemu nam je još prije par godina govorio jedan od aktera i najvećih hrvatskih vaterpolista Perica Bukić.

Možda je vrijeme da im se na domaćem terenu ‘osvetimo’? S obzirom da na Univerzijadu idu jake snage Mladosti, Juga, Jadrana, Primorja i drugih, možda najsjajnije odličje i nije tako nedokučivo.

Osim u vaterpolu i košarci kao kolektivnim sportovima, svoje predstavnike ćemo imati i u taekwondou, streličarstvu, judu, atletici, gimnastici i ritmičkoj gimnastici.

Tu kao kandidate za odličja valja istaknuti Kristinu Tomić, taekwondoisticu koja se u zadnje dvije godine okrunila dvjema broncama na svjetskim prvenstvima te zlatom na europskom. U istom sportu očekivanja za velike rezultate imamo i od Brune Vuletić te Lovre Brečića.

Na prošlogodišnjem ESI-u, judaš Marin Franušić uzeo je broncu pa se imamo pravo nadati i u njegov dobar rezultat.

Upravo vaterpolisti odmah sutra idu u bazen

Izdvojeni članak

Veliki hrvatski sportaši se prisjetili zagrebačke Univerzijade iz 1987. godine

Nastup naših predstavnika prvi će otvoriti vaterpolisti dan prije ceremonije otvaranja, 2. srpnja u 17:30h utakmicom s Australijom u Caserti. Kako prenosi Unisport.hr, Hrvatska sveučilišna vaterpolska reprezentacija do prolaska u daljnju fazu natjecanja mora proći “skupinu smrti” u kojoj se još sučeljava s Mađarskom (4.7. u 19:30h), Japanom (6.7. u 19:30h) i domaćinom Italijom (8.7. u 19:30h). “Studentske barakude”, odnosno Izabranici Roberta Sappea i Hrvoja Kundida u Napulju su Antonio Vukojević, Duje Pejković, Marin Delić, Luka Podrug, Ivan Živković, Antonio Buha, Branimir Herceg, Marko Valečić, Lovro Paparić, Matias Biljaka, Dario Rakovac, Franko Lazić i Zvonimir Butić.

Košarkaška reprezentacija iza sebe ima pripremne utakmice s Njemačkom, ali je i njih ždrijeb smjestio također u nezgodnu skupinu. Roko Anzulović, Ivan Kučan, Bruno Perić, David Škara, Emir Šabić, Bruno Rebić, Ivan Vučić, Matija Bilalović, Mateo Čolak, Patrik Jambrović, Nikola Turalija i Ivan Svalina, svoj će nastup otvoriti 4. srpnja u 20h utakmicom s Rusijom, a dan kasnije u isto vrijeme susrest će se s momčadi Latvije. Posljednju utakmicu u grupnoj fazi natjecanja, naši košarkaši odigrat će 6. srpnja u 20h s Argentinom.

Od individualnih sportova, prvi će nastupati naši gimnastičari, Marko Jovičić, Leonardo Kušan i Ema Kajić, 3., 4., i 5. srpnja, dok u ritmičkoj gimnastici, Petra Ribarić nastupa 11. i 12. srpnja. Atletske kvalifikacije započinju 8. srpnja na San Paolo stadionu, gdje nastupaju Martin Marković, Mateo Ružić, Anamari Kožul, Ida Šimunčić, Kristina Dudek i Alena Hrušoci.

U borilačkim sportovima Hrvatsku od 9. srpnja predstavlja brojna taekwondo reprezentacija – Iva Radoš, Nikita Glasnović, Bruna Vuletić, Matea Jelić, Ivan Šapina, Lovre Brečić, Deni Andrun Razić, Marko Mutak i Luka Horvat. Uz taekwondo, tu su i judaši Tena Šikić, Iva Oberan, Lucija Babić, Marin Franušić, Dino-Dominic Sumpor, Zrinka Miočić, koji na tatami izlaze 5. srpnja.

Streličari Lovro Černi i Ivan Horvat nastupaju u Avellinu 9., 10. i 11. srpnja.

Izdvojeni članak

[FOTOGALERIJA] Najupečatljiviji prizori s Europskih sveučilišnih igara u Hrvatskoj

Događaj kojim će Univerzijada i službeno započeti, svečana je ceremonija otvaranja, koja će se upriličiti na legendarnom napuljskom stadionu “San Paolo”, a održat će se 3. srpnja u 21 sat pod redateljskom palicom kreativnog direktora Marcca Balicha, koji je režirao ceremonije otvaranja nekoliko OIimpijskih igara, među kojima i onu u Brazilu.

Sve nastupe naših ekipa, izjave i atmosferu iz Napulja pratite na webu, Instagram i Facebook stranici UniSport HR.

Univerzijade u Zagrebu se velika većina vas vjerojatno ne sjeća, no o Europskim sveučilišnim igrama u Zagrebu i Rijeci 2016. godine, vjerujemo da bar ponešto znate. Baš tada smo inozemne studente sportaše pitali, što znaju o Hrvatskoj. Pogledajte što su nam odgovorili.