Pretraga

Na Instagram i Facebook stižu promjene za mlađe od 18, neće vidjeti određene sadržaje

A- A+

Na Instagram i Facebook stižu promjene koje će se odnositi na mlađe od 18 godina. Nakon silnih tužbi Meta je odlučila od maloljetnika sakrivati sadržaje koji bi uključivali termine vezane uz samoubojstvo, samoozljeđivanje i poremećaje u prehrani. No jasno je da ova odluka ima svoju boljku – teško je kontrolirati tko zaista ima više od 18, a tko je izradio profil s lažnom godinom rođenja.

instagram i facebook

Ilustracija: Unsplash

Meta uvodi promjene oko toga što tinejdžeri mlađi od 18 mogu vidjeti prilikom korištenja društvenih mreža Instagram i Facebook. Tvrtka je najavila da će početi skrivati određene vrste sadržaja na obje aplikacije i ograničiti određene pretrage na Instagramu.

Koje će sadržaje Instagram i Facebook skrivati za tinejdžere?

– Kada ljudi pretražuju termine vezane uz samoubojstvo, samoozljeđivanje i poremećaje u prehrani, počet ćemo skrivati te povezane rezultate i upućivati ih na stručne resurse za pomoć, najavili su iz Mete na svom blogu.

Nove politike dolaze dok se Meta suočava s desecima državnih tužbi, mogućim zakonskim restrikcijama u nekim zemljama i sve većim pritiskom raznih skupina za zaštitu djece koje zahtijevaju da njihove društvene mreže postanu sigurnije za djecu. Meta kaže da uklanja ili ograničava preporuke određenih vrsta objava za sve korisnike, poput golotinje i prodaje droga. Tvrtka sada kaže da će tinejdžerima ograničiti pronalazak nasilnog sadržaja, čak i ako ga objavi prijatelj ili osoba koju prate.

Izdvojeni članak
Ikone Instagrama i Facebooka

I hrvatskim korisnicima Instagrama stigla velika novost, neki će sada možda češće objavljivati fotke

Svatko može lagati da je punoljetan

I dok je nedvojbeno da je to tehnološki izvedivo, mnogi se slažu – teško je kontrolirati tko je zapravo tinejdžer na Facebooku i Instagramu. Bilo tko može označiti da ima 13 godina i unijeti lažnu godinu rođenja. Neki od psihologa koji su konzultirani u slučajevima tužbi protiv Mete navode da su tinejdžeri doživjeli veći broj slučajeva depresije, problema s tijelom i vršnjačkog nasilja zbog društvenih mreža. Postoje i istraživanja koja su pokazala da su tinejdžeri koji intenzivno koriste društvene mreže više skloni depresiji ili samoozljeđivanju u usporedbi s korisnicima koji društvene mreže koriste rjeđe.

Iz Mete priznaju da postoji mogućnost da djeca izbjegnu predstaviti svoju stvarnu dob, ali da tvrtka ulaže u alate za provjeru dobi i tehnologiju koja može bolje otkriti kada korisnici lažu o svojoj dobi.